Hatalmasra tudta tátani a száját egy húsevő dinoszaurusz

0
251 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A kutatók a koponyakövületek CT-felvételei alapján készült digitális modellekre támaszkodtak, az állkapocs izmait a csontokon felfedezett maradványok alapján rekonstruálták. A nagyjából 90 centiméteres koponyával és több mint tíz méteres testhosszal rendelkező Allosaurus óriásira tátott pofájával hatalmas fenyegetést jelentett az észak-amerikai növényevő dinoszauruszokra.

Az őshüllő nagyobbra tudta tátani a száját még a nála megtermettebb Tyrannosaurus rexnél (T. rex) is: a nagyjából 66 millió évvel ezelőtt szintén Észak-Amerikában élt zsarnokgyík “csak” 63,5-80 fokosra tudta szétnyitni az állkapcsát.

072

A Bristol Egyetem paleontológusaként dolgozó Stephan Lautenschlager szerint az Allosaurus és a T. rex is csupán ritka alkalmakkor tátotta ki maximális szögben a száját, feltehetőleg csak olyan esetekben, amikor nagy prédát kellett elkapnia. Az optimális szög 28 fokos volt.

A Tyrannosaurusnak hatalmas, masszív felépítésű koponyája volt, amelyben tőrszerű fogak sorakoztak. Az Allosaurusnak ennél jóval törékenyebb koponyája volt, ívelt, fűrészszerű fogakkal. Az eredményeket a Royal Society Open Science című tudományos lap közölte.

Forrás: MTI, origo.hu
Leadfotó: scified.com
Fotó: Wikimedia Commons