Három fehér kisoroszlán született Nyíregyházán

0
707 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ritka színváltozatú nagymacskák, fehér oroszlánok születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A 4 hetes utódok ma egy állatorvosi vizsgálat keretében mutatkoztak be a nagyközönségnek ahol a testtömeg mérés mellett az aktuális vakcináikat is megkapták.   

A kis állatok jelenleg még anyatejjel táplálkoznak és hatalmas ütemben gyarapodnak, már most megháromszorozták születési testtömegüket, hiszen 4kg, 4.8kg és 5.2 kg testtömegűek.

Négy hete született nőstény fehéroroszlán-kölykök (Panthera leo krugeri) a Nyíregyházi Állatparkban 2020. július 27-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

A szülőpár mindkét tagja – a 7 éves Csehországból érkezett anyaállat, Binti és szintén 7 éves párja, a Hollandiából érkezett Inkosi 2015 óta alkot egy párt a Nyíregyházi Állatparkban – odaadó gondoskodással nevelik kicsinyeiket, akiket a szerencsésebb látogatók már megtekinthetnek, hiszen a kölykök már kimerészkednek a külső kifutóba is.

A “fehér” színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. Az utódok csak akkor lesznek bézs színűek, ha a szülőállatok mindkét tagja világos bundájú.

Oltást kap egy fehéroroszlán-kölyök (Panthera leo krugeri) a Nyíregyházi Állatparkban. A négy hete az állatkertben született három nősténykölyök először esett át orvosi vizsgálaton. Fotó: MTI/Balázs Attila

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati, azt jelenti, “a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek.”

Nyiregyházi állatkert