Három cápatámadás egy hónapon belül Észak-Ausztráliában

0
421 megtekintés
Szirticápa - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Három hét alatt három cápatámadás történt Észak-Ausztráliában: a legutóbbi, hétfői támadás áldozatát a vállán harapta meg egy állat, miközben a férfi halászott. Az 55 éves halászt kórházba vitték.

A helyi sajtónak a queenslandi mentőszolgálat munkatársa elmondta, a férfi állítása szerint hétfőn kifogott a Nagy-korallzátony közelében, Queensland vizeiben egy nagy szirticápát és elkezdte a fedélzetre húzni, amikor az állat megfordult és megharapta.

A kiterjedt sérülés ellenére a férfi “meglepően jó állapotban van és nagyon vidám”.

A férfi végül csak kedd reggel érte el a szárazföldet Rockhamptonnál. Nem tudni, miért tartott 12 óráig, hogy kijusson a partra és hogy egyedül volt-e a támadás idején.

Szirticápa – Kép: sharks-world.com

Az elmúlt hónapban egy nap eltéréssel egy 46 éves nő és egy 12 éves lány is életveszélybe került, miután a Nagy-korallzátony közelében, a Whitsundays-szigeteknél mindkettejükre cápa támadott.

A támadásokat követően hat cápát öltek meg a régióban, hogy a turisták körében népszerű területen csökkentsék a ragadozók számát.

Két órán át küzdöttek egy bálnaborjú életéért

A partokat cápahálókkal védik Ausztráliában, csakhogy ezek sokszor a többi állatra is veszélyesek. Kedden reggel egy ilyen hálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnaborjat mentettek meg – írja az Origo.

Az ausztrál hatóságok szakértői csaknem két órán át küzdöttek a hálóba ragadt bálna kiszabadításáért, a Gold Coastnál fekvő Greenmount Beach-i partszakasztól 500 méterre. A hálót bóják tartják a vízben, hogy a strandolókat és úszókat védjék a cápáktól.

“A borjú szenvedett néhány sérülést a hálótól, de egyik sebe sem életveszélyes, és amint kiszabadult, az anyjával együtt elúszott”

– közölték a hatóságok.

Az anyaállat végig a borjú közvetlen közelében maradt, és érdeklődéssel figyelte, hogyan zajlott a mentés.

Forrás: MTI, Origo