Hamarosan csodalámpásokkal telnek meg az erdők – szentjánosbogár-rajzás

0
6 750 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Június közepétől fényárba borulnak az esti erdők, lámpások ezrei világítják meg a sötét rengeteget, mintha mesében járnák, indul a szentjánosbogár-rajzás.

Az egyedi természeti jelenség, minden év júniusában figyelhető meg, mikor a szentjánosbogarak fényjelzéssel párt keresnek maguknak.  A nőstényeknek nincs szárnyuk, így fénnyel jelzik a hímek számára hollétüket. A hímek, akik sokkal kisebbek a nőstényeknél, szintén világítanak és röpködve keresik párjukat mikor már teljesen lenyugodott a nap.

Mintegy kétezer faja ismert ezeknek a rovaroknak világszerte. A sarkvidéken kívül az egész Földön megtalálhatóak, de a legnagyobb változatosságban a trópusi, szubtrópusi területeken fordulnak elő. Itthon három faja található meg, a Nagy szentjánosbogár, a Kis szentjánosbogár és a Törpe szentjánosbogár.

A majdnem két hétig tartó szentjánosbogár nász június második felétől kezdődik. Mikor már lenyugodott a nap, a nőstények, a fűben, a talajon, alacsonyabb növényekre felmászva bekapcsolják lámpásaikat és várják a hímek érkezését.

Ha kíváncsi vagy a néhány napig tartó mesebeli táncra, az alábbi helyeket érdemes felkeresned:
Alcsúti Arborétum – http://alcsuti-arboretum.hu/index.php?cmd=arboretum_setak&honap=6
Duna-Ipoly Nemzeti Park – Égi-földi lámpások között – Szentjánosbogarak és csillagok a Gerecsében

Tudtad?: Azon nőstények, akik nem találnak maguk mellé hímet, elpusztulnak.