Hachiko, a leghűségesebb kutya története

0
11 208 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Tokióban, a Shibuya vasútállomáson egy kutya méltóságteljes bronzszobra őrzi a leghűségesebb barát emlékét. Egész Japán jól ismeri a megható történetet, a kutyus a család és az összetartás jelképévé vált.

Hachiko 1923. november 10-én, nyolcadik kölyökként született Odate-ben. Az akita kutyust Hidesaburó Ueno, a Tokiói Egyetem mezőgazdasági tanszékének professzora vásárolta meg. Az akkor mindössze két hónapos eb és gazdája igen közel kerültek egymáshoz, csodálatos kötelék alakult ki köztük. A professzor minden reggel vonattal utazott arra az egyetemre, ahol előadásokat tartott, de a kutyust természetesen nem vihette magával.

Hachiko minden reggel kikísérte őt az állomásra, majd estig várt ott, míg Ueno haza nem tért.

hachiko_6-300x159

Sajnos a történet hamar rossz fordulatot vett. 1927-ben a professzor rosszul lett az egyetemen, szívrohamot kapott előadás közben, és már nem tudták megmenteni az életét, így sosem térhetett haza. Hachiko késő estig várt rá, majd egyedül hazaballagott. Másnap hajnalban ismét megjelent a peronon, és az elhaladó mozdonyokat fürkészte.

Ez így ment sok éven keresztül, minden áldott nap.

Hachiko az állomás megszokott vendégévé vált, az utasok és a dolgozók is megsajnálták a hűséges kutyát. Ételt és vizet vittek neki, kényelmes fekhelyet biztosítottak a számára. Többször is megpróbálták örökbe fogadni, de mindegyik családtól megszökött, és visszafutott a peronra abban reménykedve, hogy viszontláthatja szeretett professzorát.

hachiko_7-239x300

Egyik évben Dr. Ueno egy régi tanítványa, Kikuzaboro Kobayashi felismerte Hachikót az állomáson. A találkozás után a férfi számos cikket írt a kutya hihetetlen hűségéről, a történtek egész Japánban hatalmas figyelmet kaptak. 1934-ben bronzszobrot állíttattak a tiszteletére. Hachiko 1935 tavaszáig várakozott minden nap a Shibuya vasútállomáson. Tizenkét éves korában elhatalmasodott rajta a betegség, és elpusztult.

Kilenc hosszú évig várt arra, hogy ismét találkozhasson gazdájával.

Forrás: amusingplanet.com