Ha nyár, akkor lovastábor… 1. rész

0
443 megtekintés
lovastábor
Swing Szerelem Szulák

A megszokottól jelentősen eltérő közeg, a minőségi időtöltés a gyermek személyiségfejlődését nagymértékben segíti, fizikai és szellemi felfrissülést egyaránt jelent. A lovastábor mindezeket egyszerre biztosítja.

Mit kell tudni a lovastáborokról?

Az első és legfontosabb szempont, hogy érdemes a gyermek érdeklődésének, személyiségének megfelelő tábort választani. Ha szívesen megy, és örömmel vesz részt a programokban, akkor eszébe sem jut majd a honvágy, így a megszokott családi környezettől való távollét segít az önállóságra nevelésben. A lovarda változatos és befogadó környezetet biztosít mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára, és a felszabadultabb közösségi programoknak köszönhetően fontos szerepet játszik mind a készségfejlesztésben, mind a képességfejlesztésben.

lovastábor

A lovastáborok lehetnek napközis vagy bentlakásos jellegűek, célcsoportjaik lehetnek egyaránt gyermekek, felnőttek vagy egyéb speciális érdeklődésű körű egyének. A lovastáborba jelentkezők megismerkednek a lovak közelségével, a lovak körüli magatartás legfontosabb szabályaival, a lovaglás mellett részt vesznek elméleti oktatáson, a lovardai életben és a lovak körüli tevékenységek ellátásában. A lovaglás amellett, hogy az emberi test minden apró izomcsoportját igénybe vevő mozgásforma, egy élvezetes, aktív kikapcsolódás, amely része lehet a szabadidő hasznos, egészséget megőrző, egészséget javító eltöltésének. Mivel a tevékenység során a ló társa az embernek, egyfajta felelősségérzetre, egy élőlényről való gondoskodásra nevel.

Lovaglás, mint képességfejlesztés

Elméleti és gyakorlati szempontból is számos előnye van, hiszen általa lehetőség van a természet közelségének megtapasztalására, a ló etológiájának megismerésére, ezzel együtt a fegyelem és a felelősségtudat elsajátítása mellett a lóval és a lovon való mozgás az egész testre kihat, hatással van a testi fejlődésre. A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és a téri orientációt. A lovon való helyes ülés kialakítása csökkenti a lovas tartáshibáit, a ló ritmusos mozgása javítja az egyensúlyérzékét és növeli a ritmusérzékét. Az új feladatok szokatlan helyzetek megoldására tanítják a fiatalokat, növelik az önállóságot, a bátorságot, a gyorsaságot, az ügyességet, az erőnlétet. A személyiség fejlesztése egyben korrigálja a kommunikációs képességeket, elősegíti a szocializációt, illetve a korosztály társadalomba való hatékonyabb beilleszkedését. Az így elért sikerélmények pedig a későbbiekben egy jobb életminőséget generálnak.

lovastábor

A lovaglásnak egyaránt van pszichológiai és ortopédiai hatása. A szabad levegőn végzett mozgás után javul az általános közérzet, felfrissül az agy, a fizikai tréning javítja a testtartást, az izomtónusok és az izomerő egyensúlyának kialakulását. A fiatal kori, pedagógiai célú lovaglás ideális módszer a tanulási és a viselkedési problémák megelőzősére, kiküszöbölésére, magatartászavarok és a hiperaktivitás csökkentésére, megszüntetésére, a koncentrációs képesség javítására.

Ha szívesen kipróbálnád a lovastáborozás felszabadító élményét, a Capári Lovasiskola és a 300 éves barokk épülete a Dunántúl szívében, a sümegi vár tövében egész nyáron szeretettel vár Téged.

Jelentkezz a 06-20/439-1846-os vagy 06-87/550-087-es telefonszámon, illetve az info@capari.hu vagy a varistallo@lovasiskola.axelero.net e-mail címen!

Szerző: Bardóczky Eszter
Fotó: Capári Lovasiskola