Ha eddig idegenkedtél a denevérektől, most azonnal beléjük fogsz szeretni

0
16 903 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A denevéreknek nincs túl jó hírük, sőt sokan félnek is tőlük. Batman ugyan javított kicsit a marketingjükön, de továbbra sem tartoznak a kedvencek közé. Pedig nem érdemlik meg az utálatot és ha végignézed ezeket a képeket rájössz, hogy tulajdonképpen a kis bőregerek imádnivalóak.

A számos híresztelés ellenére, mely szerint beleszállnak a hajba és nem tudják elengedni, vért szívnak és sokan veszettek, a valóságban, a 19 család és mintegy 928 ma élő faj közül, összesen 3 fajta fogyaszt vért, és alig egy százalékuk hordoz veszettséget. Ellenben a többiek gyümölcsökkel, virágporral, hallal és rovarokkal táplálkoznak. A nálunk honos fajok is rovarevők. Általában barlangokban, magas épületek repedéseiben élnek. Nappal fejjel lefelé lógva pihennek, és éjszaka indulnak vadászni. Ja, és nem gabalyodnak bele a hajba, hiszen remekül tájékozódnak.

Európa egyes részein, például nálunk is, úgy tartották, hogy a denevér megvéd a balszerencsétől, ezért szokás volt a lakóépület és az istálló ajtaja fölé fejjel lefelé lógó denevért kiszegezni, hogy megvédje a ház népét és a jószágokat a démonoktól. Ezt szerencsére ma már nem tehetjük meg, mert az összes nálunk élő denevérfaj védett, a nyolc legveszélyeztetettebb pedig fokozottan védett.

Forrás: BoredPanda