Gyarapodott egy indiai vadrezervátum orrszarvú-állománya

0
1 502 megtekintés
Indiai orrszarvú - Kép: Kaziranga National Park
Swing Szerelem Szulák
Végre egy jó hír az orrszarvúk táján, főleg azok után, hogy sajnos a napokban el kellett altatni Sudant, az utolsó hím szélesszájú orrszarvút. Így most különösen nagy öröm, hogy gyarapodott az indiai orrszarvúak (Rhinoceros unicornis) állománya egy apró indiai vadrezervátumban az állatok megóvására tett erőfeszítések eredményeként.

A mindössze 38 négyzetkilométeren elterülő Pobitora vadrezervátumban végzett hétvégi felmérés szerint a park jelenleg 102 indiai orrszarvúnak ad otthont, míg a 2012-es legutóbbi számláláskor 93 egyedet jegyeztek fel – írja az MTI.

“Az állatok megóvására tett erőfeszítéseink kifizetődtek”

– mondta egy erdészeti illetékes, aki a számlálást felügyelte a kelet-indiai Asszám állam fővárosán, Gauhátin kívül eső parkban.

Indiai orrszarvú – Kép: ARKIVE.org

Az indiai orrszarvú fő élőhelye az ugyancsak Asszám állambeli Kaziranga Nemzeti Park, ahol több mint kétezer egyede él. A vasárnapi számlálást több mint 20 vadőr végezte, akik idomított ázsiai elefántokon járták be a park erdőségeit, a legelőket és a vizenyős területeket. “Az állatok igazán gondtalannak tűntek a vadonban, ahogy a bokroknál és a füves területeken henyéltek” – mondta az egyik vadőr.

Az öt ma élő orrszarvúfaj mindegyikére fenyegetést jelentenek az orvvadászok, akik a feketepiacon értékesítik az állatok tülkét, amely bizonyos országokban az úgynevezett hagyományos orvoslás egyik fő alapanyaga. A vadrezervátum munkatársai szerint 2012 óta hat orrszarvút öltek meg a vadorzók a Pobitora parkban, további 20 állat pedig természetes okokból pusztult el.