Gondozója neveli a kis szurikátabébit

0
938 megtekintés
A kis szurikátabébi gondozója kezében - Kép: Endrédi Lajos - Szegedi Vadaspark - Szeged Zoo
Swing Szerelem Szulák
Bizonyára többen is emlékeznek a múlt hónap örömhírére, miszerint két kis szurikáta született Szegeden, a  szüleik mellett sok látogató nagy örömére. A vadaspark legfrissebb közleményében számolt be róla, hogy az egyik kis apróság gyengébb, kevésbé élénk féltestvérénél, mintha nem tudna eleget szopni, annak ellenére, hogy a családtagjai folyamatosan gondját viselték. Ezért kivették a csapatból, mielőtt baj lenne és egy gondozó vette pótanyai kezekbe a kicsit. 

Az apróság elfogadta a macskatej-pótló tápszerből készült tejet, sőt, már szilárd táplálékot is eszik. A gondos nevelésnek köszönhetően összeszedte magát, így remélik, sikerül felnevelni, és a kritikus időszak végeztével végre bátran nevezheti el a gondozója.

Etetési időben – Kép: Endrédi Lajos – Szegedi Vadaspark – Szeged Zoo

A szurikáta egy Dél-Afrikában élő mongúzfaj, amelyet Magyarországon – egy hajdani fordítási hiba miatt – gyakran kevernek a rókamangusztával, pedig két külön fajról van szó. Száraz szavannákon, félsivatagokban élnek maximum kb. 30 fős csapatokban, amely 1-3 családból állnak. Kisragadozók, ízeltlábúakat (kifejezetten szeretik a skorpiókat) és kisebb gerinceseket zsákmányolnak, de növényi táplálékot is szívesen fogyasztanak. 

A játék az jöhet, sok – Kép: Endrédi Lajos – Szegedi Vadaspark – Szeged Zoo

A vadaspark célja, hogy amint lehetséges, visszaszoktasák a csapatba a fiatal nőstényt. De ez nem olyan egyszerű feladat, hiszen a szurikáták amennyire szoros és összetartó családokban élnek, annyira bizalmatlanok az idegenekkel, és valószínű, hogy nem ismerik majd fel a visszatért családtagot a szurikátakölyökben. Emiatt az összeszoktatásuk hosszú időt és óvatosságot igényelhet majd.

Szurikátaöröm – Kép: Endrédi Lajos – Szegedi Vadaspark – Szeged Zoo

Két hónapos koráig azonban még pótmamája féltő kezei között cseperedhet.  De amint a tejet felváltja a szilárd táplálék, indulhat a nagy kaland, a családba való visszatérés.

Forrás: zooszeged.hu