Godzilla Budapestre költözött

0
2 583 megtekintés
Képónk illusztráció - Fotó: iPon
Swing Szerelem Szulák
Godzillának hívják a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb komodói varánuszát, aki Jersey szigetéről, a Gerald Durrell alapította állatkertből érkezett hozzánk. Budapesten egyébként kilenc esztendeje foglalkoznak a „komodói sárkány” néven is ismert fajjal – írja a zoobudapest.

A komodói varánusz (Varanus komodoensis) a ma élő gyíkok legnagyobb termetű képviselője. A kifejlett állatok hossza a három métert, tömegük a 70 kg-ot is elérheti, de a legnagyobb ismert példány még ennél is többet, 166 kg-ot nyomott. Állatkertekben meglehetősen ritkán látható, és a szabad természetben élő állományok is ritkulóban vannak, sebezhetőnek számítanak. A faj egyébként csupán Indonézia néhány szigetén, a nevében is szereplő Komodón kívül Rincán, Gili Motangon, Gili Dasamin, néhány további, kisebb szigeten, valamint a jóval nagyobb Flores-en fordul elő vadon.

Képünk illusztráció – Fotó: natgeotv.com

A „komodói sárkány” néven is ismert állatok sikeres ragadozók, habár dögöt is gyakran esznek. Szinte minden lehetséges állat szerepel az étlapjukon: apró gerinctelenek, hüllők, madarak és madártojások, kisemlősök, majmok, vagy akár kisebb patások is, sőt, ennél a fajnál a kannibalizmus is előfordul.

Képünk illusztráció – Fotó: termeszettar.hu

Még az emberek sincsenek tőlük teljes biztonságban. Sok állat számára már a varánusz álkapcsainak szorítása is halálos lehet, de ezenfelül a harapása még mérgező is. A komodói sárkány szájüregében egyrészt méregtermelő mirigyek találhatóak, másrészt olyan baktériumok is nagy számban fordulnak elő az állat nyálában, amelyek a zsákmányállat vérébe jutva súlyos szepszist okoznak.

A nemrég érkezett ifjú sárkány 2012. szeptember 30-án kelt ki a tojásból a Rotterdami Állatkertben, ahonnan egyéves korában került Jersey-re. Onnan pedig a múlt hónap során érkezett meg Budapestre.

Godzilla – Fotó: facebook.com/allatkert/

Godzilla jelenleg új otthonával ismerkedik. Amikor a gondozók a szállítóládából először engedték ki, kissé meglepődött az új, korábbi otthonánál tágasabb férőhely láttán, de lassan, lépésről lépésre felfedezi új birodalmát. Természetére nézve eléggé félénk, kedvenc pihenőhelye a rendelkezésére bocsátott lakosztály jobb hátsó sarkában van.

Péntek óta már nagyközönség is láthatja Godzillát. Aki meg szeretné látogatni, az Ausztrál zónában találja az állat új lakosztályát. A komodói varánuszok ugyan nem Ausztráliában őshonosak, de hazájuk annak a szigetvilágnak a része, amely Délkelet-Ázsia és Ausztrália között található. Az állatföldrajzban ezt az átmeneti zónát Wallaceának is szokták nevezni, Alfred Russel Wallace (1823-1913) neves brit természettudós és felfedező emlékére.

Forrás: zoobudapest