Gének elemzésével állapították meg a dromedár háziasításának idejét

0
250 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A dromedárt, vagyis az egypúpú arab tevét több mint 3 ezer éve használják emberek és áruk szállítására, fontos szerepet játszott Észak-Afrika társadalmainak fejlődésében. Azt azonban eddig nem tudták, mikor kezdődött a domesztikálásuk és milyen génkészlettel indult a folyamat – idézte a Phys.org az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) friss számában közzétett tanulmányt.

A dromedárok genetikailag rendkívül sokszínű képet mutatnak annak ellenére, hogy a háziasítás és a tenyésztés eredménye általában a genetikai egyformaság – mutatta ki Pamela Burger, a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem tudósa vezette kutatócsoport.

Burger és kollégái majdnem 1100 élő dromedár genetikai mintáját gyűjtötték össze, majd összehasonlították őket vadon élő és a háziasítás időszakából származó állatok ősi DNS-ével. Az elemzéssel megállapították, hogy a dromedárok genetikai sokszínűsége összefügg azzal, hogy szállítóeszközként használták őket. A távoli helyeket összekötő karavánok kapcsolatba hozták egymással a különböző tevepopulációkat, ez vezetett a gének folyamatos, egymás közötti cseréjéhez, ez tartotta fenn a genetikai sokszínűséget.A d

romedárok között kevés az elszigetelt csoport, csak egyetlen kelet-afrikai populáció ütött el a többi egypúpú genetikai sokszínűségétől, ezt a csoportot földrajzi és kulturális akadályok zárták el a világtól. A kutatócsoport csontmaradványokból származó DNS-t is elemzett, a minták vad és a háziasítás kezdetén álló egyedektől származtak, a legrégebbi 7000 éves volt. Ezeket összehasonlították a világ mai dromedárpopulációinak genetikai profiljaival. Így sikerült azonosítani a háziasítás kezdetének helyszínét: az Arab-félsziget délkeleti részét. A mai dromedárok vadon élő őse körülbelül kétezer évvel a domesztikáció megindulása után halt ki.

Forrás: MTI
Fotó: blog.eyewire.org