Garázsában őrizte egy kihalt bálna csontvázát egy házaspár

0
611 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A lelet a közelmúltban került a Smithsonian Intézethez.

Egy észak-karolinai házaspár évtizedekkel ezelőtti felfedezése segíthet a biológusoknak egy kihalt állat tanulmányozásában – számol be a Miami Herald. Rita és Tom McCabe az 1970-es években a West Onslow Beach-en sétálva rengeteg kagylóhéjat találtak, idővel azonban hatalmas csontokra is bukkantak. A leleteket évekig tárolták garázsukban, majd a wilmingtoni Észak-Karolinai Egyetemnek (UNCW) ajándékozták őket. Mint utóbb kiderült, a maradványok egy bálnafaj, közel 300 éve eltűnt csoportjától származnak.

David Webster, a UNCW munkatársa szerint igen kevés tudományos információ állt rendelkezésre a szürke bálna egykori, észak-atlanti csoportjáról. A csontok a populáció egyik legteljesebb fennmaradt példányát alkotják.

A lelet hosszú időn át az egyetemen maradt, míg végül 2021 végén a Smithsonian Intézet Amerikai Természettudományi Múzeumához nem került. Webster szerint az azóta elhunyt házaspár biztosan örülne, hogy gyűjteményük mennyiben járult hozzá a kutatók munkájához. A csontok átszállítása nem volt egyszerű feladat, a múzeum célja most az, hogy kiállítsák a példányt.

Az egyed egy fiatal bálna volt, amely a szénizotópos elemzések alapján több száz éve pusztult el. A csontokon látható sérülések arról árulkodnak, hogy Észak-Karolina egykori őslakosai feldolgozták a tetem húsát.

A szürke bálnák észak-atlanti populációja az 1700-as években veszett el. Bár kipusztulásuk pontos oka nem ismert, partokhoz közeli élőhelyük miatt komolyan fenyegethette őket a bálnavadászat.

ng24.hu

Kiemelt kép: Jeff Janowski/uncw