Galléros gyík és új szavannabemutató a Debreceni Állat- és Növénykertben

0
275 megtekintés
A Debreceni Állat- és Növénykert új galléros gyíkja (Chlamydosaurus kingii) 2019. március 7-én. A hüllő előtt egy sáska (Acridoidea). - MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
Szavannaterráriummal bővült a debreceni állatkert, ahol az érdeklődők egzotikus gyíkfajokat ismerhetnek meg – közölte a nagyerdei kultúrpark igazgatója csütörtökön a helyszíni sajtótájékoztatón. Nagy Gergely Sándor elmondta, az új szavannasarokban helyezték el az állatkert egyik legújabb ritkaságát, a galléros gyíkot (Chlamydosaurus kingii) is – írja az MTI.

A dinoszauruszok világát idéző megjelenésű galléros agáma eredetileg Észak- és Északnyugat-Ausztrália, valamint Indonézia és Pápua-Új-Guinea füves pusztáin és száraz, bokros területein honos. Jellemző ismertetőjegye a nyaka alatt meglapuló, fogazott szélű gallérja, amely ellenségei távoltartására alkalmas – magyarázta a szakember, hozzátéve:

félelmetes gyíkról van szó, amely ha megtámadják, két lábon állva is tud támadni és mintegy 25-30 kilométeres óránkénti sebességgel képes futni.

A Debreceni Állat- és Növénykert új szavannabemutatója az átadása napján, 2019. március 7-én. – MTI/Czeglédi Zsolt

Kertünk célja az állatok természetes élőhelyét bemutató terek megvalósításával az állatok jólétének legmagasabb fokú biztosítása. E célból jött létre az állatkert legújabb tematikus világa, a Szavanna terrárium, ahol az érdeklődők egzotikus gyíkfajokat ismerhetnek meg

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Európában mindössze 50 állatkertben található meg ez a gyíkfaj, amely csütörtöktől látható a debreceni állatkert pálmaházának szavanna terráriumában.

A fiatal, egy éves nőstény európai magántenyésztőtől került Debrecenbe, még az idén egy hímet is beszereznek és a galléros gyíkpárt tenyésztésbe vonják – tette hozzá az igazgató.