Furfangos módszerrel nevelik a mentett rétisas fiókát

0
2 424 megtekintés
Ottó, március végén, a mentés után nem sokkal - Kép: zoobudapest/YouTube
Swing Szerelem Szulák
Mint megírtuk, Ottó, az apró kis mentett rétisas fióka állapota stabil, szép fokozatosan erősödik és növekszik. A Fővárosi Állat- és Növénykert most egy kisfilm segítségével enged bepillantást azokba a kulisszatitkokba, hogy milyen is, egy ilyen cseppnyi fióka nevelése. 

Ottó, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Fővárosi Állatkert közötti együttműködés keretében került Budapestre, miután a szakemberek a fészekből történő kimentése mellett döntöttek.  Az apró tollas most állatorvosi körülmények között, az Állatkert szakemberei körében cseperedik.

Ottó – Kép: zoobudapest/YouTube

A cél az, hogy ennek ellenére ne szokjon hozzá az emberekhez, így később vissza tudják engedni a vadonba. Azt is el kell kerülniük, hogy a fióka fajtársainak tartsa az őt etető embereket. A videóból az is kiderül, hogy ennek érdekében egy speciális kesztyű, lényegében egy felnőtt sas fejéhez hasonlító „kesztyűbáb” segítségével etetik a pelyhes apróságot.

Kép: zoobudapest/YouTube

Az állatkertben már több fiókát is sikeresen felneveltek ezzel a módszerrel, így minden remény megvan rá, hogy az elárvult Ottó is normális életet élő felnőtt rétisas lesz. Az Állatkert egyébként is kiterjedt mentő tevékenységet folytat, hiszen más természetvédelmi feladatok mellett évtizedek óta foglalkoznak a Magyarországon őshonos, vadon élő, természetvédelmi oltalom alatt álló fajok emberi segítségre szoruló egyedeinek mentésével. A múlt évben ezerötszáz mentett állatról gondoskodtak a szakemberek.

Azt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy

a rétisas (Haliaeetus albicilla) Magyarországon őshonos, fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi eszmei értéke 1.000.000 forint.

Forrás: zoobudapest.com