Furcsa, macskákkal kapcsolatos babonák

0
9 886 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Macskákkal kapcsolatos pozitív és negatív babonák mindig voltak, vannak és lesznek is. Valószínű az egyetlen állat akiről ennyi féle hiedelem született. A kutatások azt igazolják, hogy nagy részük a középkorban látott napvilágot. Lássunk néhányat. 

A fekete macskáról elterjedt babona a legnépszerűbb a világon. Sokak szerint ha átmegy előtted az úton az balszerencsét okoz. Mások úgy gondolják, hogy a fekete jószág szerencsét hoz. Állításuk szerint, ha valaki egy teljesen fekete macskában talál egy fehér szőrszálat, és azt sikerül úgy kitépnie, hogy megússza karmolás nélkül, akkor nagy gazdagság, a szerelemben pedig szerencse vár rá.

A középkori hiedelmek szerint a macska varázslatot űző lény, sötét erők szövetségese, aki látja a szellemeket és kiszívja az alvók lélegzetét. Az angol tengerészek viszont egyenesen a szerencse zálogának tartották főleg a fekete macskákat. Minden valamire való hajón voltak macskák, akiket – némi gyakorlati okból – nagy becsben tartottak. Hajótöréskor is elsőként a macskákat mentették.

Sokan tulajdonítottak és tulajdonítanak ma is gyógyító erőt a macskáknak. Azon kívül, hogy a népi orvoslásban felhasználták a macska szőrét, karmait és egyéb részeit, voltak macska barátabb módjai is az állat segítségével való gyógyításnak: Oroszország egyes vidékein élt például az a hiedelem, hogy a macska – főként a fekete – megvéd a betegségektől. Ha valakinek árpa nő a szemén és azt egy fekete cica farka végigsimítja, az árpa rögtön elmúlik. A háromszínű cicák farkának érintése pedig a szemölcs elleni hatásos gyógyszer. És ha egy macska eltüsszenti magát, azt rögtön az egészségére kell kívánni, így az ember mindörökre megszabadulhat a fogfájástól.

A macska időjósló képességét évszázados népi megfigyelések igazolják. Ha például a cica odaül a kályhához, hideg idő várható. A Dunántúlon azt tartják, ha Zsófia napján (május 15. és szeptember 17.) a meleget keresi, hidegre fordul az idő. A cseremiszek nagy hideget vártak olyankor, ha a macska a kemencére ül és ott is marad. Ha pedig álmos és nem vadászik, eső várható. Tartós esőre lehet számítani, ha a macska hosszasan tisztálkodik.

 

Az álmoskönyvek is különös figyelmet szentelnek nekik: Macskával álmodni figyelmetlenséget jelent. Ha karmol, haragos kezek közül menekülsz. A fiatal cica azt jelzi, elcsábítanak. Macska a háztetőn gonosz jel, koromsötétben pedig szemed romlását jelentheti. Az egerésző macska özvegység, a nyelvét látni váratlan hazugság. Ha a cica beszél, amit mond, beteljesül. Ha álmodban macskát etetsz, mások gondját veszed a válladra, a kitömött cica pedig képzelt veszélyt jelez.

Amerika egyes hegyvidéki részein máig él a babona, mely szerint a macska tudja eldönteni, hogy egy lány férjhez menjen-e vagy sem. Először kitép három szőrszálat a macskából, majd papírba csomagolja és a küszöb alá teszi. Ha másnap reggel a szőrszálak Y alakba rendeződnek akkor a válasz igen. Ha viszont N alakba, akkor a válasz nem.