Fotókon a világ utolsó fehér rinocéroszai

0
694 megtekintés
rinocérosz
Swing Szerelem Szulák

Az orvvadászok nem csak az állatokra jelentenek hatalmas veszélyt, de azokra is, akik vigyáznak rájuk. A rinocérosz szarvának kilója 75 ezer dollárt ér, így szinte bármire képesek azért, hogy megszerezzék.

Sudan az utolsó hím fehér rinocérosz, akire éjjel-nappal fegyveres őrök vigyáznak Kenyában. A 42 éves állat már túl lomha és fáradékony ahhoz, hogy egy nősténnyel közösüljön, ezért mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoznak az állatorvosok. Szarvát visszavágták, hogy az orvvadászok számára kevésbé legyen csábító célpont. Ez egy fájdalommentes eljárás, valamint akárcsak a köröm, a szarv is visszanő egy idő után. Pontosan emiatt került a kihalás szélére ez a faj, hiszen úgy tartották, hogy a rinocérosz szarvából készített gyógyszer mindent meggyógyít.

sudan-eating-150604

Najin és Fatu egy csehországi állatkertből került vissza Kenyába a fajfenntartási program keretein belül. Najin lába egy régi sérülés miatt nagyon gyenge, ez pedig hátráltatja őt párzás közben. Fatu sem örvend tökéletes egészségügyi állapotnak, ugyanis gondok vannak a szaporítószerveivel, így nem sok esély van rá, hogy teherbe essen.

najin-fatu-rhino

Nola a San Diegó-i állatkert lakója, elmúlt negyven éves. Már túl van a reproduktív korszakán, a tudósok nála is a mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoznak.

nola-rhino-san-diego

Nabire a cseh állatkertben él, Sudan leszármazottja.

nabire-rhino-dvur-kralove-zoo

1960-ban még több, mint 2 000 élő fehér orrszarvú volt a Földön, azonban 1984-re már mindössze tizenöten maradtak a nagy számú vadászat miatt. A fehér orrszarvút már a 19. században kihalttá nyilvánították, de nem sokkal később Dél-Afrikában a faj egy kisebb csoportjára bukkantak.

Fotók: livescience.com