Fény derült a nyíregyházi sátánmajom kölyök nemére

0
387 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Bárki könnyedén megállapíthatja a Nyíregyházi Állatpark 3 hónapos sátánmajom kölykének ivarát, hiszen egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között. Míg a hím állatokra a fekete bunda s fehér arcszőrzet jellemző, a nőstények barnásszürke bundájúak.

A 3 hónappal ezelőtt született kölyök eleinte csupasz, rózsaszín arcú volt és szürkésbarna szőre színe szinte egybe olvadt anyjával, most már elkezdett nőni az arcán a hím állatokra jellemző fehér pofaszőr s bundája színe is feketére változott. A pici bár ideje jó részét anyja mellett tölti, egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt. Bár még 2 éves testvérével nem játszik, hamarosan remélhetőleg nagy játszadozásoknak lehetünk szemtanúi.

0313

A fehérarcú sátánmajom ( Pithacea pithacea) a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakója, főleg gyümölcsökkel, diókkal és magokkal és rovarokkal táplálkozik. A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár a nemzetközi fajmegmentési program keretében él együtt 2013 óta, s idén 170 napnyi vemhesség után május végén született meg a család legifjabb tagja.

0314 0316

Félelmet keltő nevét külseje alapján kapta — hiszen a hím koromfekete bundájából szinte kivilágít a fehér arc maszk — pedig valójában egy rendkívül békés természetű állatról van szó. Repülőmajomnak is nevezik, mert akár 10 méteres ugrásokra is képes két ág között. Hangja madárcsicsergésre emlékeztet, s a parkban élő tenyészpár is gyakran énekel duettet,ami a közöttük lévő kapcsolat és a területhatárok fenntartására szolgál.