Félrenyelt anyatejtől fulladt meg a berlini állatkert jegesmedvebocsa

0
7 308 megtekintés
Fotó: facebook.com/tierparkberlin
Swing Szerelem Szulák
Az állatpatológusok valószínűleg megtalálták az okát, hogy miért pusztult el mindössze 26 napos korában a berlini állatkertben december elején született jegesmedvebocs. A vizsgálataik szerint a bocs félrenyelte az anyatejet, és megfulladt.

A berlini állatkert nyolcéves, Tonja nevű jegesmedvéje decemberben két utódot hozott világra. Az egyik halva született, anyja pedig minden bizonnyal felfalta, mert a kamerák képein már nem látták a tetemet a gondozók.

A másik bocs 26 napos korában halt meg. “Tudjuk, hogy a kölyök elpusztulásának az esélye igen nagy életének első heteiben, ennek ellenére elkedvetlenített minket a halála, szomorúak vagyunk” – mondta a bocs halála után a jegesmedve gondozója, Florian Sicks. A jegesmedvéknél ötven százalék az esélye, hogy egy újszülött elpusztuljon, mert a bocsok nagyon fejletlenül jönnek világra.

Das Obduktionsergebnis steht fest: Das Eisbären-Jungtier verstarb an einer Lungenentzündung. Am frühen Morgen des 2….

Közzétette: Tierpark Berlin – 2018. február 2.

 

A pénteken ismertetett kórbonctani jelentés szerint a decemberben világra jött nőstény jegesmedvebocs aprócska és kissé gyenge is volt, nem tudott jól inni, mivel a testi erőtlenséggel korlátozott nyelési reflex is együtt jár. A fiatal állatok körében gyakori, hogy félrenyelik az anyatejet, amely a tüdőbe kerülve tüdőgyulladást okozhat.

Állatvédők a jegesmedvék tartási körülményeit illető heves bírálatokkal reagáltak a két bocs pusztulására. A Tierpark szerint azonban bármilyen szomorú is a kicsik halála, fogságban – és a természetes élőhelyen is – bármi megtörténhet, és semmi nem indokolja, hogy lemondjanak a szülők további pároztatásáról.

Közzétette: Tierpark Berlin – 2018. január 2.

 

Tonjának már 2016-ban is voltak bocsai, melyek közül az egyik szinte azonnal elpusztult, a másik, Fritz névre keresztelt bocsot pedig négy hónapos korában egy gyors lefolyású májgyulladás vitte el.

Tonja kiválóan betöltötte anyaszerepét, ezért nem adjuk fel a reményt egy egészséges jegesmedvebocsra” – mondta az állatkert szóvivője, aki szerint az anyaállat és hatéves hím partnere, Wolodja között teljes az összhang, és január közepe óta újra együtt járnak a külső kifutóban.

Forrás: MTI