Felfüggesztettet kapott az idős férfi, aki brutális körülmények között tartotta beteg kutyáját

0
382 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy a csepeli idős férfi otthonához február közepén riasztották az állatvédőket, mert valaki észrevette, hogy a műhelyként is szolgáló ingatlan területén egy kórosan lesoványodott, rottweiler jellegű kutyát tartanak rövid láncon. A 11 éves kutya testén hatalmas daganatok is voltak, ezért az Állatmentő Szolgálat Alapítvány rendőri segítséget kérve elkobozta gazdájától a kutyát, akiről jelenleg a Noé Állatotthon gondoskodik.

A tárgyaláson többször sírásba forduló, megbánó magatartást mutató idős férfi azzal indokolta a kutya alig két méteres láncon tartását, hogy az korábban rátámadt egy másik ebre, a csupasz lánc sebeket ejtett a kutya bőrén. A vádlott tudatlanságára és pénztelenségére hivatkozva magyarázta azt is, hogy az állat láthatóan rossz állapota ellenére sem fordult állatorvoshoz. A kutya az átlagos 40 kilogrammos testsúly helyett csupán 22 kilogrammos volt.

“Nem kínoztam, csak helytelenül tartottam” – védekezett a férfi.

095

Az állatvédelemről szóló törvény egyértelműen leírja, hogy a jó gazda gondossága értelmében az állatnak olyan életkörülményeket kell biztosítani, amit annak fajtája igényel. Ezt a kutyát azonban fedetlen helyen, a saját ürülékében fekve egy rövid láncon tartották, s időközben kialakult rákos megbetegedését is kezeletlenül hagyták, ami a bíróság szerint az állatkínzás tényállását egyértelműen kimerítette.

Az ítélethozatalkor ugyanakkor tekintettel voltak arra, hogy a férfi már másnap kennelt kezdett építeni az ott lévő másik -jobb állapotban lévő- kutyának, és együttműködő volt a hatóságokkal. Az ítélet ellen fellebbezést nem nyújtottak be, így a 69 éves vádlottat állatkínzás miatt fél év fogházbüntetésre ítélte a bíróság, ezt két év próbaidőre felfüggesztve, valamint további 15 ezer forint bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

Forrás: alfahir.hu
Fotók: Állatmentő Sereg Facebook