Feleséget kapott a Nyíregyházi Állatkert szent majma

0
105 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Feleség érkezett az országban csak a Nyíregyházi Állatkertben látható hulmán hímhez.

A Hannoverből érkezett 5 éves nőstény, az Európai Fajmegőrzési program keretében érkezett Nyíregyházára, s most a karanténidőszak után csatlakozott a tenyészcsapathoz.

A hulmánok (Semnopithecus entellus), zárt tartási körülmények között ritkaságnak számítanak, hiszen az egész világon összesen 183 egyed él ebből a közepes termetű majomfajból, s közülük -a most érkezett egyeddel – 3 itt, a Nyíregyházi Állatparkban él.

A park állatai, csak úgy mint a természetben, nappal aktívak s leggyakrabban a lombkorona szinten tartózkodnak, ahol elsősorban a fák leveleivel táplálkoznak, de rügyeket, magvakat és gyümölcsöket is fogyasztanak.

A faj alkalmazkodó képessége bámulatos. A természetben éppúgy megtalálható a Himalája 4000 m feletti hófödte hegyei között, mint Ázsia félsivatagos vagy trópusi esőerdőiben, sőt Észak-India sűrűn lakott városaiba is bemerészkedik, köszönhetően annak, hogy a hinduk szent állata. A hinduizmusban ugyanis Hanumán majomisten leszármazottjának tartják, akinek akkor perzselődött meg az arca, keze és lába, amikor Ráma isten feleségének kiszabadítása után felgyújtotta Lanka városát. Ez a különleges színezet, azaz a fekete szőrtelen arc valamint kéz-és lábfej, a szürke majmok jellegzetessége.

A hulmánok nem csak a hinduizmusban ismert állatok, de Kipling, A dzsungel könyvében az Elveszett Városban élő „Majmok népe” is.

Annak ellenére hogy élőhelyén szent állat, természetes élőhelyének pusztulása miatt egyre inkább visszaszorul. A helyi lakosság is egyre kevésbé tűri el a földeken és kertekben garázdálkodó állatokat, így a faj egyedszáma Indiában időközben nagyjából 200 ezerre csökkent, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között szaporítsuk őket.

Forrás: sostozoo