Fejlettebb a csimpánzok keze, mint az embereké

0
314 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Kézfejlődés szempontjából a gorillák szintjén állunk, nekik is öt ujjuk van, befordítható hüvelykujjuk és szinte ugyanúgy használják, mint az emberek a sajátjukat. Lábfejünk is inkább a gorilláékra hasonlít, a csimpánzok keze azonban jelentősebb fejlődésen ment keresztül, mint az emberi kéz.

A George Washington Egyetem és a Stony Brook Egyetem kutatói az emberszabásúak, és az emberősök kezének vizsgálata közben arra jutottak, hogy a mai emberek keze alig változott az idők során, így szinte ugyanolyan, mint elődeinkké. Kurtis Hiatt, a George Washington Egyetem szóvivője szerint ha a többi ujj hosszához viszonyítjuk, a hüvelykujjunk hosszúnak mondható, ez teszi lehetővé, hogy a tárgyakat és az eszközöket precízen használjuk.

20150715csimpanz

A miénkkel ellentétben a csimpánzok keze hosszabb, vékonyabb, a hüvelykujj pedig kisebb, és nem fordul befelé tökéletesen. A gorillák keze sokkal inkább hasonlít az emberi kézhez. Ez annak köszönhető, hogy a fák ágai helyett a földön élik mindennapjaikat, idejük minimális részét töltik csak a fák lombjai között. A tudósok azt feltételezik, hogy a főemlősök korai elődjei a miocén időszak kihalási hullámát úgy vészelték át, hogy meghatározott élőhelyeket foglaltak el. A csimpánzok és az orangutánok felmenői a fákra telepedtek, az emberek és a gorillák azonban a földön maradtak.

Forrás: origo.hu, news.discovery.com
Leadfotó: huffingtonpost.com
Fotó: Flickr / Nils Rinaldi