Fehér zsiráfokat sikerült lencsevégre kapni Afrikában

0
1 701 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
2016 óta nem sikerült senkinek sem fehér zsiráfról felvételt készíteni. Az idei eset azért különleges, mert nem egy, hanem két zsiráfot sikerült megörökíteni, akik ráadásul még fehérebbek is mint a múlt évben felfedezett fajtársuk.

Egy afrikai állatvédő szervezet a (Hirola Conservation Programme) tette nyilvánossá az alábbi videót, melyben egy zsiráf mama és kicsinye sétálgat az afrikai szavannán.

A Hirola Conservation Programme eredetileg a rendkívül veszélyeztetett vadászantilopok megmentéséért küzd Kenyában, a különleges zsiráfokkal teljesen véletlenül találkoztak.  A Treehugger magazin szerint a két zsiráf genetikai hibának köszönheti fehérségét, az úgynevezett leucizmusnak.

Ez a rendellenesség annyiban különbözik az albinizmustól, hogy ebben az esetben a bőrben, egyáltalán nincsenek színanyagképző pigmentek (melaninok), míg az albínóknál csak a pigmentképződés zavaráról beszélhetünk. Ugyanakkor a leucizmus nem jár együtt piros szemmel, mivel a lágyabb szövetek termelnek némi színanyagot.

A mostani esetet megelőzően 2016 januárjában találtak egy fiatal fehér zsiráfot a tanzániai Tarangire Nemzeti Parkban. A képeket elnézve a most felfedezett két kenyai állat még az Omónak elnevezett tanzániai sorstársuknál is fehérebbnek tűnik.

Az állatvédők mindent megtesznek, hogy a különleges állatok ne kerülhessenek a vadászok puskacsöve elé.

Forrás:origo