Farkaskölykök nevelkednek a Bükkben

0
298 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A farkasok jelenlétéről már az elmúlt időszakban is beszámolhattunk, azonban a bükki farkasok idén sikeresen nevelnek egy legalább öt kölyökből álló almot. Ezt egy felvétellel sikerült igazolni, ahol a farkaskölykök jól láthatóak, a bükki farkascsalád aktivitását ugyanis kamerák figyelik.

0227

A területen mozgó nőstény elmaradozása miatt már lehetett rá számítani, hogy hamarosan valami változás fog történni a falka életében. A az anyafarkas a kölykök etetésével és gondozásával volt elfoglalva, így csak ritkán tette tiszteletét a megfigyelt területen. A szuka megváltozott viselkedése és külseje miatt már júniusban egyértelművé vált, hogy utódokat hozott a világra, később kirándulók is találkoztak velük, majd a kamerák is rögzítették a mozgásukat. A róluk készült fotókon és videókon jól látszik, hogy gyönyörűen fejlődnek, egészségesek.

0229

A kölykök bátrak, magabiztosak, egyre messzebb merészkednek és fedezik fel a környéket. A kölykök védelmében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának emberei szinte folyamatosan a helyszínen vannak, a legnagyobb nyári forróságban például a pocsolyák vízzel való feltöltésével is könnyítették a farkascsalád életét, néha a fiatal farkasokat is megpillanthatták. A kameracsapdák által készült felvételek nem csak a farkasok jelenlétét bizonyítja, de azt a tévhitet is cáfolja, hogy a nagyragadozók megjelenése elüldözi a területen élő vadászható vadfajokat, vagy lehetetlenné teszi azok vadászatát, hiszen a vadfajok már fél órával a ragadozók távozása után használják az ösvényt.

0226

Az igazgatóság a közelgő vadászidény miatt felhívja a helyi vadásztársadalom figyelmét arra, hogy a fokozottan védett nagyragadozók elejtése bűncselekmény. Sajnálatos módon az elmúlt években a Bükk központi területén egy farkas, illetve 2014 májusában Nógrád megyében egy barna medve is az illegális vadászat áldozatává vált.

Forrás: bnpi.hu
Fotók: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága