Ezért változik télen kékre a rénszarvasok szeme

0
435 megtekintés
rénszarvas
Swing Szerelem Szulák

Az arktiszi területek próbára teszik az élőlényeket, amellett, hogy rettentő hideg tombol, a nyári napfordulóhoz közeledve a Nap egyre később, majd egyáltalán le sem nyugszik. A téli időszakban ennek pontosan az ellenkezője játszódik le, ez pedig akár több hónapig is eltarthat.

Az embereknél a szivárványhártya, más néven az írisz határozza meg a szem színét, a rénszarvasoknál a színváltozás azonban a retina mögött található fényvisszaverő réteget érinti. Az emberek nem, azonban sok más állat rendelkezik ezzel, ami az éjszakai látást segíti. Ez okozza házimacskánál is azt a jelenséget, mikor a szemébe világítva úgy tűnik, mintha az állat szeme ragyogna.

013

A rénszarvas volt az első emlős, ahol a színváltozást megfigyelték. Ha az állat szeme kék, akkor 50 százalékkal romlik a látása, mint mikor aranyszínű. Bár nem lát élesen, a fényre sokkal érzékenyebb, így ha nem is látja pontosan, hogy mi közeledik felé, már távolról észlelheti, ha veszélyben van.

A téli sötétségben az állatok pupillája kitágul, ez elzárja a csarnokvíz elvezetődését lehetővé tévő utat, így a látószerv belsejében nő a nyomás. Ennek hatására a fényvisszaverő rétegben lévő kollagén összepréselődik, és a szem színe aranyról kékre változik. Norvég biológusok egy harmadik szemszínt is felfedeztek a rénszarvasoknál, egy Tromsø közelében élő csorda tagjainál zöld volt a látószerv színe – írja az origo.hu.

Fotó: thedodo.com