Ezért hajtják oldalra a fejüket a kutyák, miközben hozzájuk beszélünk

0
232 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Stanley Coren amerikai professzor arra volt kíváncsi, vajon az ebek miért forgatják oldalra a fejüket, ha beszédet hallanak. Saját kutyája segítségével kezdte el kutatni ezt a viselkedést, a Psychology Today-ben megjelent írásában az orvos egy 582 kutya és gazdája részvételével készült felmérést mutatta be.

A résztvevők 62%-a számolt be arról, hogy az ő kutyájukon is tapasztalható a jelenség,  ám az egyes fajták közt eltérések mutatkoznak. A laposabb arcú kutyák, mint például a bulldogok, mopszok közt ez az arány mindössze 52%, míg a hosszabb orrúaknál jóval nagyobb, összesen 71%.

A professzor az eredményeket elemezve arra jutott, hogy a kutyák orrmérete kapcsolatban áll a jelenséggel, az ebek ugyanis egyszerűen nem látják az emberek arcát rendesen, mert saját orruk eltakarja azt. Ezt mi is tesztelhetjük, ha az öklünket az orrunk elé emeljük, így:

031

Persze a tanulmány nem magyarázza meg azt, hogy a lapos orrú kutyák több mint fele miért tanúsít hasonló magatartást, talán az állatok felismerték, hogy a gazdik engedékenyebbek ilyenkor, hiszen aranyosnak találják őket. Ez a kutatás az első lépés a viselkedés teljes megértéséhez.

Forrás: 24.hu
Fotó: attackofthecute.com