Ezekkel a cuki táblákkal jelzik a méhlegelőket több budapesti zöld területen is

0
561 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Kerek, sárga táblák jelentek meg az idei tavaszon több budapesti zöldfelületen, azt hirdetve, hogy a szokatlanul magasra nőtt fű nem elhanyagolt gaztenger, hanem tervezett zöldfelület-fenntartói projekt, méghozzá a méhek és más beporzók védelmében.

„Nem mind gaz, mi magasra nő, lehet akár méhlegelő”; illetve „Kevesebb kaszálás, több méh” – olvasható a Főkert által kitett táblákon néhány olyan budapesti füves területen, ahol korábban a klasszikus, rövidre nyírt gyep volt a megszokott látvány, most pedig virágzó pitypang, fűfélék és más növények teszik színessé a képet. Vagyis egyelőre még nem annyira színessé, de ahogy a Főkert honlapján olvasható, ez csak a kezdet.

„Egy igazán szép képet mutató, tarka virágos, diverz élővilágú rét kialakulása lassú, többéves folyamat, ezért a programba bevont területek nem feltétlenül lesznek látványosak az idei évben (vagy akár jövőre). A 2021-ben induló Vadvirágos Budapest program első évére kísérleti fázisként tekintünk. Bízunk benne, hogy lényegesen gyarapszik majd az extenzíven kezelt területeken megfigyelhető fajok száma”

– áll a programot bemutató írásban a Főkert Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. honlapján.

És hogy mire föl mindez? A beporzó rovarok kétségbevonhatatlan szerepet játszanak az ökoszisztémákban, és így az ember túlélésében is. Egyes tanulmányok szerint a globális élelmiszertermelés mintegy háromnegyede függ a beporzó rovaroktól – főként házi és vadméhektől, illetve darazsaktól, de számos más rovar is közreműködik a beporzásban –, a nagyváros adottságai azonban alapvetően nem kedveznek az élővilág sokféleségének, ezért tudatosan kell segíteni őket.

„A városi zöldfelületek kezelésének ökologikus átgondolásával, újratervezésével sokat tehetünk a biológiai sokféleség megóvása érdekében, illetve jó eséllyel visszacsábíthatunk különböző fajokat a városi környezetbe”

– vallják a Főkert szakemberei, és ennek szellemében az idei kísérleti évben olyan foltokat jelöltek ki, ahol a szokásos öt-hét kaszálás helyett csak egyszer-háromszor fogják lenyírni a füvet, és lesz idejük kifejlődni, virágot hozni, magot érlelni a növényeknek.

Olyan, parkhasználati szempontból kevéssé frekventált helyeket igyekeztek választani, ahol a kaszálás hiányában sokaknak talán „gazosnak” tűnő terület a parki látványt, az ott kikapcsolódni vágyókat nem zavarja, és a méhlegelőre csábítandó beporzó fajokat sem zavarja az emberi tevékenység.

Egyelőre valamivel több mint 28 hektárnyi területet vontak be a programba, ezek nagyrészt az első, a harmadik, a kilencedik és a tizenegyedik kerületekben, valamit a Margit-szigeten találhatók. A virágos gyepfelületek elhelyezkedését és méretét az idei kísérleti év tapasztalati alapján a jövő év folyamán pontosítják.

A Főkert arra kéri az érintett területeken közlekedőket, hogy amikorra a növényzet magasabbra (20-40 cm) nő, ne járják össze területet, használják a kaszálással kialakított ösvényeket, és ami a legfontosabb, ne tépjék le a virágokat!

A méhek és más beporzók hálásak lesznek a terített asztalért – írják.

Fotó: Tömpe Anna

Forrás: Magyar mezőgazdaság