Ezeket jó, ha tudod a telihold kutyákra gyakorolt hatásáról

0
3 070 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

Teliholdkor a Föld nagyjából a Nap és a Hold közé kerül, és a felénk eső oldalt éri a napsugár, így a holdkorong teljessé válik. A telihold hatásait nehéz a mítoszoktól elvonatkoztatva ténylegesen megfogalmazni, ám sokan hisznek benne, hogy az élőlényekre, így a kutyákra is hatással van.

A statisztikák szerint a telihold idején sokkal több kutya fordul meg az állatorvosi klinikákon.  Dr. Raegan Wells állatorvos kutatásai alapján 28%-kal több gazdi jelenik meg a rendelőkben ellátásra szoruló kutyával. Bár ezek csak feltételezések, mégis érdekes, hogy éppen a teliholdas éjszakákon növekedik meg a balesetek száma az ebek körében.

A telihold idején lévő szokatlan, erős fény is szerepet játszhat abban, hogy a kutyák viselkedése nyugtalanabb, kiszámíthatatlanabb ilyenkor. Teliholdkor a kutyák éjszaka is kimerészkednek a szabadba, így nagyobb az esély arra, hogy zavarodottságuk miatt elszaladnak gazdájuk mellől, belefeledkeznek egy éjszakai állat kergetésébe, rosszabb esetben megsérülnek a fogócska közben. Ugyan nincs tudományos bizonyíték a kutyák viselkedésének megváltozása és a telihold közötti kapcsolatra, mégis érdemes figyelembe venni a statisztikákat, hogy megtehessük a kellő intézkedéseket annak érdekében, hogy a kutya éjszakai kirándulásai ne végződjenek balszerencsésen.

Íme néhány tipp és óvintézkedés a kutyusod biztonsága érdekében:

  • Esti séta során hasznos lehet a fényvisszaverő ruházat gazdin és kutyán egyaránt.
  • Körültekintően közlekedj vele a forgalmas utcákban, kereszteződésekben.
  • A kutya nyakörvén mindig legyen biléta névvel, címmel és telefonszámmal.
  • Tartsd szemmel a kutyát, ha este kiengeded az udvarra!

Ha nem is hiszünk a telihold misztikus hatásaiban, a biztonság kedvéért inkább tegyük meg a szükséges lépéseket a kutyusunkért.

Fotó: markingourterritory.wordpress.com