Ezek a kutyusok tényleg nagyon szeretik az autózást

0
5 687 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Általános látvány az utakon, főleg jó időben, hogy kutyusokat látunk a kocsik ablakában, akik élvezettel dugják ki a buksijukat és szimatolnak óriásiakat. 

Nem is gondolnánk mennyi információt kapnak ők egy egy ilyen száguldós szimatolásból.

Ahogy a levegő belép és áthalad az orrán, egy kisebb szövetréteg két különböző részre oszlik szét: egyik a levegőtételt biztosítja, a másik a szaglás funkcióját látja el. Az orrjáraton áthaladó levegőhullám egy olyan területre jut, ahol a speciális szaglóreceptorok találhatók. Számuk hozzávetőlegesen 300 millió, amelyhez viszonyítva a mi 5 millió érzékelősejttel rendelkező szaglószervünk eléggé esetlennek tűnhet, főleg, hogy az emberi orrnál ugyanazon az útvonalon halad át a be- és kilélegzett levegő.

Ezzel szemben a kutyáknál az orrcimpák külső részén át távozik a levegő, s az így keletkező kis légörvények segítik az új illatmolekulák felvételét. Ily módon az illatkoncentráció több, egymást követő szippantás által adódik össze. Ám ez a lenyűgöző orrszerkezet önmagában még nem elég. Egy fontos tényező hiányában képtelen lenne továbbítani az orrjáratokba beérkező információtömeget.

A szagok továbbításában elsődleges szerepet betöltő szaglószervi rendszer valójában sokkal nagyobb relatív területet foglal el a kutya agyában, mint nálunk. Ennek segítségével ebünk illatok hihetetlen tárházát képes egymástól megkülönböztetni, egyúttal emlékezetében eltárolni. Az emberi orr által felismerhető mennyiségnél akár 100 milliószor kisebb koncentrációban megjelenő részecskéket is azonosítani tudja. Míg mi egy csepp parfüm illatát is megérezzük egy kis szobában, addig a kutyának az sem okozna gondot, ha ugyanabban a cseppben foglalt különböző illatanyagokat kellene kiszagolnia egy bezárt stadionban – és még további összetevőire is tudná bontani azt.

A kutya tehát a világot az orrán át látja! Sétáltatás, autózás közben úgyszólván újságot olvas, televíziót néz – vagyis megteremti sajátos világképét. S ez a világ annál izgatóbb számára, minél több, újabb és újabb szaggal találkozik.