Ezek a cuki vörös pandák költöznének be a Pécsi Állatkertbe

0
433 megtekintés
Még baba korukban a vágyott kis vörös pandák - Fotó: Centre d'Etude et de Recherche Zoologique Augeron
Swing Szerelem Szulák
18 napja indított közösségi finanszírozási kampányt a Pécsi Állatkert a Tőkeportálon azért, hogy felépüljön az állatkert új pandakifutója. A Pécsi Állatkertben évek óta dolgoznak azért, hogy csatlakozhassanakk a vörös panda fajmegmentő- és tenyészprogramjához (EEP) és kezdetben két fiatal nőstény tartásával járuljanak hozzá ennek a lenyűgöző fajnak a fennmaradásához – írja sajtóközleményében az állatkert. 

A koronavírus-járvány miatt az idén 60 éves Pécsi Állatkert kiadásait jelentősen csökkenteni kellett, a tervezett fejlesztésekről nagyrészt le kellett mondani. A kis panda, más néven vörös macskamedve vagy vörös panda néven ismert faj két nőstény egyedének Pécsre költöztetését azonban szeretnék megvalósítani úgy, ahogy erről az idei év elején a fajmegmentő- és tenyészprogram koordinátora is döntött, miután az állatkert tagja Európa legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének.

Egy hónaposan – Fotó: Centre d’Etude et de Recherche Zoologique Augeron

Még senki se látta eddig a két kis pandát

A vágyott kis pandaikerpár 2019. július 6-án látta meg a napvilágot a Centre d’Etude et de Recherche Zoologique Augeron állatkertben, Franciaországban. A hamarosan egyéves születésnapjukat ünneplő vörös pandákról korábban még az állatkert munkatársai sem láttak képeket, most pedig 1 hónapos és 11 hónapos korukban készült felvételekben is gyönyörködhetünk.

Anya és csemetéje – Fotó: Centre d’Etude et de Recherche Zoologique Augeron

A vörös panda veszélyeztetett, a Himalája déli és keleti lejtőin 1500-4000 méteres magasságban élő faj, amelynek csupán 6-10 ezer egyede maradt fenn a szabad természetben.

Szundika – Fotó: Centre d’Etude et de Recherche Zoologique Augeron

Populációjukat elsősorban az illegális vadászat fenyegeti, az állatkertek pedig koordinált tartással járulnak hozzá a jelenleg náluk élő egyedszám növekedéséhez és a faj fennmaradásához.

Élni tudni kell – Fotó: Centre d’Etude et de Recherche Zoologique Augeron

A tokeportal.hu/pecszoooldalon közel három hete indított közösségi finanszírozási kampány révén esélyt kaptunk arra, hogy a faj igényeit méltó módon kielégítő kifutót építhessünk a világ egyik legelbűvölőbb állatának. Az elmúlt hetekben a célösszeg közel 25 százaléka gyűlt össze.

Hazai állatkertek közül elsőként Pécsett indult közösségi finanszírozási kampány egy szakmai cél megvalósítására. Reméljük, ennek révén ezúttal támogatóinkkal is osztozhatunk szakmai sikereinkben, amellett, hogy hálánkat a támogatásgyűjtő oldal adatlapján bemutatott formában is kifejezzük!