Európai természetvédelmi területté nyilvánították az Elba völgyét Decín környékén

0
291 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Csehország eddig nem reagált az Európai Bizottság felszólítására, mert mindkét helyen gazdasági-közlekedési projektek vannak már tervben és ezek megvalósítása a természetvédelmi területeken azonban sokkal nehezebb, mint másutt.

Decínben az Elbán duzzasztógátat terveznek építeni, hogy a folyónak ezen a szakaszán nagyobb hajók is áthaladhassanak. A másik területen, az Elba völgyében fekvő, a kelet-csehországi Prelouc melletti Louky (Rétek) elnevezésű mocsáros réteken ritka virág- és ritka pillangófajok élnek. Ott – szintén a hajók közlekedésének megkönnyítéért – az Elba medrének szabályozását tervezik, amely a Loukyt is érintené

Amennyiben a Loukyt nem nyilvánítják védett területté, Csehország akár hétmilliárd koronás (80,6 milliárd forintos) európai támogatástól eshet el, egyben büntetést is kaphat. Az Európai Bizottság 2005-ben hét csehországi természetvédelmi területet szeretett volna felvenni a Natura 2000 listájára, ahol európai szempontból fontos növény- és állatfajok élnek.

Brüsszel azt szerette volna, hogy az Elba völgye a cseh-német határtól egészen Litomerice városáig védettséget kapjon. Csehország ezt leszűkítette, és így született meg az Elba völgyében a Porta Bohemica természetvédelmi régió, amelyet a cseh környezetvédők értelmes kompromisszumnak tartanak. A duzzasztógát megépítését azonban ellenzik.

Forrás: MTI
Fotó: frodogalery.cz