Európai színvonalú téli szállást kapnak a szürkemarhák Dévaványán

0
497 megtekintés
Szürkemarha bika - MTI Fotó: Oláh Tibor
Swing Szerelem Szulák
Elkezdődött a „Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében” projekt kivitelezése a Körös-Maros Nemzeti Parkban (KMNP), amelyet több mint egymilliárd forintos európai uniós támogatásból valósítanak meg. A fejlesztés keretében a Dévaványa és Ecsegfalva között fekvő Kőmagtári táblán korszerű téli szálláshely épül az Igazgatóság kezelésében élő magyar szürkemarhák és házi bivalyok számára.

Épül egy 400 állatot befogadó szürkemarha szárnyék, amely egész télen megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak, és egy 200 bivalyt befogadó istálló, így mintegy 1800 jószág téli tartásának körülményei válnak sokkal korszerűbbé – írják a közleményben.

Az infrastruktúrafejlesztés során gépszínt, kútházat, tűzivíztárolót, trágyatárolót is építenek, közműveket és belső utakat alakítanak ki. A fejlesztés eredményeképp a jelenleg még használatban lévő, az egyes puszták belső területein található téli tartási helyek kiválthatók lesznek, amelyek a továbbiakban nyári tartási helyként funkcionálnak majd.

Jelenleg a nemzeti parkok közül a KMNP kezelésében található a régi magyar háziállatfajták közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

Kettő az egyben

A téli tartáshely megépítése jelentősen hozzájárul a projekt fő céljának eléréséhez, azaz a Dévaványai-Ecsegi puszták nemzetközi jelentőségű túzok-élőhelyeinek hosszú távú fenntartásához.

Túzokkakas – Kép: Motkó Béla – Körös-Maros Nemzeti Park

A túzokok dürgő- és költőterületein a kedvező élőhelyi feltételek megteremtését, továbbá a pannon szikes sztyeppek, mocsarak és pusztai területek megóvását, hosszú távú megőrzését az őshonos magyar háziállatokkal történő legeltetés szolgálja a legjobban. A beruházások várhatóan 2021 november közepén fejeződnek be.

MTI, KMNP