Európai bölény borjú született Nyíregyházán

0
53 megtekintés
Egyhetes európai bölénybika-borjú (Bison bonasus) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában - Fotó: MTI/Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
A faj a természetben már kipusztult, állatkerti populációkból sikerült újra visszatelepíteni Európa legnagyobb szárazföldi emlősét a természetbe. A jelenleg 1 hetes bika borjú születése után 1.5 órával már felállt s biztos léptekkel csatlakozott a vele együtt már 5 főt számláló európai bölény csordához.

A kis borjú jelenleg anyatejjel táplálkozik, de hamarosan elkezdi majd a szálas takarmány fogyasztását is.

A picurka bölény borjú – Fotó: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

A feljegyzések szerint a növényevő patások egészen a 18. századig éltek Magyarországon – az utolsó példányt 1790-ben ejtették el – , nem sokkal ezután szinte egész Európából eltűnt, csak a lengyelországi Bialowieza őserdejében maradt párszáz egyed. Ám az egyetlen megmaradt populáció élőhelye a világháborús frontvonalban feküdt, így létszámuk folyamatosan csökkent: 1916-ban már csak 150 állatból állt a bölénycsorda, 1919. február 21-én pedig egy vadorzó ölte meg az utolsó bölényt a bialowiezai őserdőben.

Egyhetes európai bölénybika-borjú (Bison bonasus) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában – Fotó: MTI/Balázs Attila

A megmentésükre alapított Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság számba vette az összes, állatkertekben fellelhető állatot és végül 56 fogságban élő egyedet gyűjtöttek össze és kezdtek el szaporítani, majd fokozatosan visszatelepíteni a bialowiezai őserdő egy védett területére. Ma ilyen visszatelepített állományok élnek a lengyel bialowiezai erdőben, Fehéroroszországban, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Szlovákiában, valamint betelepítették a korábbi elterjedési területén kívüli Kirgizisztánba is.

A picurka bölény borjú – Fotó: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

Az európai bölény kisebb csordákban élő növényevő patás. A bikák testsúlya elérheti akár az 1 tonnát is, de általában 600-800kg-osak míg a tehenek 300-400kg testtömeggel bírnak. Mindkét ivar visel szarvat, bár a bikáknak az erősebb, vastagabb.

Via