Észak felé “terjeszkednek” az óriáspandák Kínában

0
305 megtekintés
panda, óriáspanda
Swing Szerelem Szulák

A nyolcéves, 105 kilós hím és hét éves párja, a 98 kilós nőstény panda karanténban töltött egy hetet, mielőtt szerdán a csangcsuni szibériai tigristenyésztő bázis szomszédságában első ízben a közönség is megcsodálhatta őket.

Az északkeleti Csilin tartomány székvárosa hosszú ideje a legtávolabbi északi helyszín, ahová pandákat költöztettek. Szecsuani otthonuk eddig egy óriáspandák védelmével és kutatásával foglalkozó központ volt. Az útra elkísérte őket két gondozójuk és három állatorvos, akik a következő három évben velük is maradnak.

A pandapár nagy öröm a helyi és környékbeli közönség számára, de tudományos megfigyeléseknek is az alanyai lesznek. Az állatok egyelőre jól viselték a helyváltoztatással járó megpróbáltatásokat.

panda, óriáspanda

Szűkebb otthonuk egy 900 négyzetméteres épület, amelyhez egy 800 négyzetméteres kert tartozik. A lehető legzökkenőmentesebb beilleszkedéshez és átálláshoz légkondicionáló berendezéseket, párásítókat, elektromos melegítőket és ultraibolya fertőtlenítő lámpákat is felszereltek a számukra.

Bár az óriáspanda természetes élőhelyei a sűrű erdővel benőtt szubtrópusi hegyoldalak, a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint egyes külföldön tartózkodó óriáspandák, így például a skóciaiak már bizonyították, hogy gond nélkül élnek és fejlődnek hűvösebb földrajzi klímájú területeken.

Az óriáspanda táplálékának 98%-a bambusz, ezért bambuszmedvének is hívják. Az óriáspanda veszélyeztetett állat, a legutóbbi pandanépszámlálás során megállapították, hogy 2013 végén Kínában 1864 panda élt vadon és 375 fogságban. A Természetvédelmi Világalap (WWF) jeleként és gyakran általában az állatvédelem jelképeként világszerte ismertté vált.

Forrás: MTI
Fotó: Wikimedia