Emberre is veszélyes trópusi féreg veszélyezteti a kutyákat

0
327 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

Mi az a szívférgesség?

A dirofilaria immitis egy fonalféreg fajta, amit a közönséges szúnyognak köszönhetünk. Az elsősorban mediterrán, trópusi és szubtrópusi területekről érkező szúnyogok a parazita terjesztői. 2007 óta az eddig egzotikusnak számító betegség egyre többször bukkant fel Magyarországon. Olyan egyedekben is felbukkant a kór, akik sosem jártak a trópusokon. Egyre több megbetegedésről számolnak be, a szakembere ezt a klímaváltozással és a hőmérséklet folyamatos melegedésével magyarázzák.

A betegséget okozó parazita átlagosan 12-30 centire nő meg, fehér színű. A kifejlett példányok főleg a tüdőartériákban telepednek meg, de gyakran fordulnak elő a szív jobb felében is. Néhány évvel ezelőtt a Szegedi Kisállat-ambulanciára egy német juhász került be hatalmasra puffadt, folyadékkal teli hassal. Kiderült, a tünetek okozója a szívférgesség, ám a kutyán már nem tudtak segíteni. Boncolásakor a tüdőartériából és a jobb szívfélből 38 darab, legalább 30 centis féreg került elő.

Bukfenc a Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány gondozásában él, nemrég derült ki, hogy ő is megkapta a betegséget. Bár nem látszik rajta, a keverék éppen felépülőben van a szívférgességből.

036

Ha a betegséget figyelmen kívül hagyják, az halálos lehet, de a kezelése is rejt magában veszélyeket. Bukfenc a szerencsések közé tartozik, még idejében felfedezték a bajt, így megkezdhették a kezelését is. Dr. Pogány Károly, Bukfenc kezelőorvosa a Hír24-nek elmondta, kis betegének szerencsére jók az esélyei.

Hogyan ismerhetjük fel?

Ha a kedvencünk minden ok nélkül súlyt veszít, fáradékony, akkor vigyük azonnal állatorvoshoz. Minél korábban diagnosztizálják, annál valószínűbb a teljes gyógyulás. Vannak olyan előrehaladott esetek ahol a kutya testében már több tízcentisre nőtt férgek élnek. Létezik ugyanis hatékony kezelés, ám az előrehaladott esetekben pont olyan veszélyes lehet, mint maga a betegség. A gyógyszer hatására elpusztult férgek ugyanis a szívből kikerülve, érelzáródást okozhatnak a tüdőben, ami az állat pusztulásához vezethet. A kezelés a kutya súlyától függ, és egyáltalán nem olcsó.

Senki sincs biztonságban

A fonalféreg lárvái a szúrási csatornán keresztül vándorolnak az egészséges kutya testébe. Bárki áldozatául eshet, a nyári melegben elszaporodó szúnyogok bármelyik állatot megcsíphetik. Más háziállataink, sőt, akár mi is veszélyben vagyunk. Bár az emberre nem jelent halálos fenyegetést, nem árt tudnunk, hogy a kutyát megbetegítő parazita más élőlényekre is veszélyes – írja a hir24.hu.

Fotó: dogloverstoday.com