Elutasítják a kutyák azt az embert, aki rosszul bánik a gazdájukkal

0
315 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

Ez az eredmény arra utal, hogy bizony a kutyák is képesek a társadalmi együttműködésre. Ez a képesség az emberen kívül csak nagyon kevés állatfajban van  meg. A Kiotói Egyetem professzora, Fudzsita Kazuo három, egyenként 18 kutyából álló csoportot vizsgált meg.

A gazdákat mindhárom csoportban még két idegen kísérte, az első csoportban a gazdák segítséget kértek az egyik kísérőtől, aki határozottan visszautasította az együttműködést, a második csoportban a kísérők segítséget nyújtottak a közreműködést kérő gazdáknak. A harmadik jelenlévő mindkét csoportban semleges maradt, tehát nem vett részt a szerepjátékban sem segítőként, sem elutasítóként.

Miután a kutyák végignézték mindegyik doboznyitó jelenetet, mindkét idegen ennivalót kínált a kutyáknak a szobában. Az ebek sokkal nagyobb valószínűséggel fogadtak el élelmet a semleges megfigyelőtől, mint attól, aki visszautasította az együttműködést a gazdájukkal.

“Első ízben mutattuk ki, hogy a kutyák szociálisan és emocionálisan értékelik az embereket, a saját érdekeiket is háttérbe szorítva,” mondta a professzor. “Ez a képesség kulcsfontosságú egy magas szinten együttműködő társadalom kiépítésében, és a mostani tanulmány azt mutatja, hogy a kutyákban is megvan ez a képesség, akárcsak az emberekben.”

A másik két csoportba tartozó négylábúak nem különböztették meg az idegeneket, amikor azok ennivalót kínáltak nekik. Ha a kutyák csak a saját érdeküket figyelembe véve cselekedtek, akkor nem volt semmilyen különbség a csoportok között – írja az origo.hu.

Fotó: hd4desktop.com