Elpusztult Overdose, a világhírű magyar versenyló

0
520 megtekintés
overdose, versenyló
Swing Szerelem Szulák

A pannoniaoverdose.hu honlap csütörtöki tájékoztatása szerint a nemzetközi hírű telivér szerda délután, egy németországi tenyésztelepen múlt ki súlyos betegség után.

2014 tavaszán költözött a dunakeszi Alagi Tréningközpontból Dióspusztára fedezőménnek. Ezután került februárban a Hamburghoz közeli lindenhofi telivérménesbe, ahol a hazaiaknál huszonöt százalékkal jobb értékszámú kancákat fedezhetett.

A magyar galoppsport egyik leghíresebb képviselője 2010 augusztusáig volt veretlen, sorozatban 14 futamot nyert meg. Hat éve savós patairha-gyulladást kapott, emiatt veszélybe került karrierje. 2010-ben visszatért, de két megnyert futam után csak hetedik lett a baden-badeni Goldene Peitschén. Egy évvel később viszont ismét győzött, mégpedig Hoppegartenben, majd a Haydock Parkban és a Royal Ascoton is újfent bizonyította egyedülálló tehetségét, utóbbi helyszínen a negyedik helyen ért célba.

overdose

Overdose 2011. november 13-án, Rómában futott utoljára, és akkor is győzött. Miután lemondtak a versenyeztetéséről, Németországba került fedezőménként. A ló értékét kb. 1,5 milliárd forintra becsülték.


A kólika a lótartók rémálma

A kólika kifejezés alatt valójában nem egyetlen betegséget, hanem egy hasi fájdalmakkal, görcsökkel járó tünet-együttest értünk, amely kortól és tartási körülményekről függetlenül bármely lónál jelentkezhet.

Ezt az alattomos, kiszámíthatatlan megbetegedést számos okra vissza lehet vezetni. A gyomorban és a bélcsatornában fellépő fájdalomérzetet okozhatja a takarmányváltás, tápanyagokban gazdag legelő vagy friss kaszálású széna etetése, de a rossz minőségű, penészes takarmány, vagy éppen az, hogy ha az állat homokos területen legel és homokszemcsék is a gyomrába jutnak. Mivel a húgy- és nemi szervek is a hasüregben helyezkednek el, ezek gyulladása is kiválthatja a tüneteket, ugyanakkor vemhes kancáknál a csikó magzati mozgása is okozhatja. További ok lehet a felfázás, a lágyéksérv, de az érzékenyebb állatok (telivérek, versenylovak) esetében akár a meteorológiai változások is vezethetnek ilyen eredményre. Ezeken kívül akár a mozgáshiány is okozhat bélrenyheséget, illetve paraziták is vezethetnek kólikához.


Következmények

Különösen fatális következménye lehet a gyomortúlterhelésnek, mert egy szelepszerű zár lehetetlenné teszi a lovak hányását, így a túltelített gyomor szétrepedhet, és ekkor már nincs mód az állat megmentésére. Akkor is elpusztul a ló, ha egy extrém módon felfúvódott bélrész megreped. Életveszély fenyeget akkor is, ha az erősen eltömődött bél leállítja szállítási tevékenységét. Ekkor káros anyagcseretermékek keletkeznek, melyekkel lassan megmérgeződik a ló. A vérkeringés annyira túlterheltté válik, hogy sokkos állapot következik be, és elpusztul az állat. Tehát akut életveszély áll fenn, amikor a ló egy heves kólikaroham közben feltűnően nyugodttá válik, és a kólikatünetek helyett sokktüneteket – lapos légzés, magas, alig érezhető pulzus, hideg izzadás – mutat.