Elpusztult Nabire, az utolsó szélesszájú orrszarvúk egyike

0
259 megtekintés
FILE - In this July 8, 2011 file photo Nabire, the 27-year-old northern white rhino sits in her enclosure at the zoo in Dvur Kralove, Czech Republic. A zoo official says Friday, Dec. 19, 2014, efforts will continue to save the critically endangered northern white rhinos from extinction. After a recent death of two, there are only five of northern white rhinos left: one at the San Diego Zoo Safari Park, one at the Dvur Kralove Zoo in the Czech Republic and three in a preserve in Kenya. (AP Photo/Petr David Josek, File)
Swing Szerelem Szulák

Premysl Rabas igazgató szerint a Nabire névre hallgató állat halálát egy megrepedt ciszta okozta. Úgy fogalmazott: a nőstény pusztulása szimbolizálja az orrszarvúak számának drasztikus csökkenését, amely az “értelmetlen emberi kapzsiság” számlájára írható. “Nabire halála egy újabb állatfajt taszított a teljes kihalás közelébe” – hangsúlyozta.

Nabire a Dvur Králové-i állatkertben született 1983-ban, a nőstény volt a második északi szélesszájú orrszarvú, amely fogságban jött világra. Egész életét ugyanitt töltötte, és már egy ideje egészségügyi problémákkal küzdött.

“A testében lévő kóros ciszta nagy volt, a súlya 40 kilogrammot nyomott a benne található folyadék eltávolítása után. Nem volt lehetőség a kezelésre” – mondta Jiri Hruby, az állatkert munkatársa.

Nabire volt az utolsó északi szélesszájú orrszarvú Európában. Az afrikai állatokra specializálódott Dvur Kralové-i állatkert 2009 óta három egyedet telepített át a kenyai Ol Pejeta rezervátumba, emellett még egy nőstény él az Egyesült Államokban, a San Diegó-i állatkertben. Az orrszarva miatt kíméletlenül vadászott állatfaj valószínűleg a vadonban már teljesen kihalt, az utolsó jelenlétére utaló nyomokat 2007-ben találták Afrika középső részén.

Forrás: MTI
Fotó: wtop.com