Elpusztult egy fókabébi, miután négyezer kilométerre kóborolt el otthonától

0
520 megtekintés
Babe.
Swing Szerelem Szulák

A borjúra, amelynek neme nem derült ki a beszámolókból, augusztus 20-án találtak rá az apró Raivavae szigetén, ahol nincs állatorvos, ezért a fókát a helyi kórházba szállították. Itt ideiglenesen egy vízzel teli műanyagládában szállásolták el – írta a BBC News. A fókabébi nem volt hajlandó halat enni, ezért állatorvosi tanácsra tej és tojás keverékét adták neki. A mindössze 8 kilogrammos – vagyis korához képest túlságosan kis súlyú – állatot a rendőrség később átszállította egy tahiti állatorvosi klinikára.

Az intézmény a Facebook oldalán számolt be a Fox névre keresztelt apróság állapotáról. Mint írták, a fókabébi “soványka és dehidratált”, ugyanakkor megmaradt “vadállatnak, amelynek fogai vannak és mindenfajta figyelmeztetés nélkül haraphat”.

A szakemberek a lehető legkevesebbet érintkeztek az állattal, hogy az később gond nélkül visszatérhessen az óceánba. A klinika és egy helyi szervezet, a tengeri emlősökkel foglalkozó Mata Tohora még a helyi halászokat is megkérte, hogy hozzanak élő polipot csemegeként a jövevénynek. A szervezet azonban kedden bejelentette, hogy a “megfelelő gondoskodás ellenére” Fox elpusztult. A boncolás kiderítette, hogy az állat hashártyagyulladástól szenvedett.
Francia Polinézia térségében nagyon ritkán látni oroszlánfókákat, ezért senki sem tudja biztosan, honnan érkezett Fox.

Raivavae sziget lakói szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az anyjától levált borjú Új-Zélandról indult útnak és az óceáni áramlatokkal érkezett a területre. További lehetséges kiindulási pont még Dél-Amerika és a Galápagos-szigetek.

Forrás: MTI
Fotó: wendyperrin.com