Elpusztult egy állat a Pécsi Állatkert nyitóhétvégéjén

0
289 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

“Sajnálatos módon minden odafigyelésünk, gondoskodásunk, igyekezetünk ellenére szombaton elpusztult az Állatkert akváriumában február óta élő zebracápa (Stegostoma fasciatum).

Az Állatkertben élő példány különösen hozzánőtt a gondozók szívéhez és minden kollégát mélyen érintett elvesztése. Az állat elpusztulása után azonnal felvettük a kapcsolatot külföldi akváriumokkal, hogy segítséget kérjünk annak megállapításához, hogy miért pusztult el a cápaakvárium lakója. Ebben a pár hónapban, míg a cápa az akvárium lakója volt igen bensőséges kapcsolatot sikerült kialakítani az állattal. Nagyon hamar kézből evett, pozitívan fogadta kollégáink közeledését, igényelte a búvárok társaságát és az utóbbi időben már szinte kikövetelte magának az etetések utáni simogatást, hasvakarást is.

A zebracápák a legintelligensebb cápafélék közé tartoznak, könnyen alakítanak ki kapcsolatot az öt gondozókkal és egyszerűbb feladatok megtanulására is képesek, amik megkönnyítik gondozásukat és az esetleges orvosi vizsgálatok lefolytatását is lehetővé teszik. Az állat az elmúlt időszakban betegség jelét nem mutatta, rendszeresen és kielégítően táplálkozott, növekedése megfelelő volt. A környezet kialakítása minden előírásnak megfelelt.

Külföldi kollégáink javaslatára az állatból Magyarországon szövetmintákat veszünk melyeket egy holland specialistához juttatunk el. Reménykedünk benne, hogy a patológiai vizsgálatok feltárják az elhullás okát. Ezen felül a vízmintákat küldtünk egy németországi, kifejezetten tengeri akváriumok vízvizsgálatával foglalkozó laboratóriumnak. Az intézmény a legmodernebb ICP-OES – induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrometria – vizsgálati módszerrel elemezni fogja az akvárium és az akváriumban található tengervíz előállításához használt, speciális szűrt vizet is.

Szívből reméljük, hogy a fent említett vizsgálatok kiderítik mi okozta zebracápánk halálát és a későbbiekben el tudjuk kerülni az akvárium további lakóinak megbetegedését, elvesztését.”

Forrás: Pécsi Állatkert Facebook, bama.hu