Elpusztult az utolsó bahamai vadló

0
269 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Milanne Rehor, az abacói vadlovak védelmében létrehozott társaság vezetője elmondta, hogy a szövetet már el is küldték egy állatok klónozásának technológiájával foglalkozó texasi vállalatnak. A 71 éves, New York-i születésű, nő már két évtizede foglalkozik a vadlovak védelmével, szerinte klónozással még van némi esély arra, hogy újabb ménes népesítse be a szigetet.

Hatvan éve még 200 vadló élt a sziget erdős területein, a lovak Kubából érkeztek a 19. század végén egy fakitermelő cég által, de az állatokat a ’40-es években szabadon eresztették, mikor átálltak a rönkök traktorral történő vontatására. Az elvadult lóállomány növekedett, egészen egy tragikus eset bekövetkeztéig. Egy gyerek próbált meg az egyik vad példányon lovagolni, de az állat levetette hátáról, és a balesetet a kisfiú nem élte túl. Ekkor a helyiek csaknem az összes lovat kiirtották, összesen három példány maradt életben.

Az 1990-es évek közepére sikerült 5 példányra növelni az állományt, hála Milanne Rehor munkásságának, aki egy rezervátumot is létrehozott a szigeten. Sajnos az állatok különböző mérgező növények, rovar- és gyomirtószerek okozta betegségekben szenvedtek, így a szaporodásuk lehetetlenné vált. Az utolsó vadló, a most elpusztult Nunki nagyjából 20 évet élhetett – írja az index.hu.

Forrás: index.hu
Fotó: Wikimedia Commons