Először filmeztek le vadon élő homoki macskakölyköket – elképesztően cukik

0
5 523 megtekintés
Fotó: Grégory Breton
Swing Szerelem Szulák
Négy évnyi kitartó és átfogó kutatást követően, most először sikerült lefilmezni ezeket a titokzatos kis állatokat. A kölykök körülbelül 6-8 hetesek a felvételen és hihetetlenül aranyosak. 

A felvételt a Phantera elnevezésű, kizárólag nagy macskák megóvásával foglalkozó szervezet készítette Marokkóban, idén áprilisban. A kutató csapat Grégory Breton és Dr. Alexander Sliwa biológusok vezetésével épp visszafele tartott a Nyugat-Szaharában lévő táborukba éjszakára, amikor három ragyogó szempárt tűnt fel a sötétben. A kutatókat teljesen váratlanul érte a felfedezés, alig akarták elhinni, hogy ilyen szerencsések. Körülbelül egy órát töltöttek el a kölykök társaságában, mielőtt az anyjuk visszaért volna.

“Úgy gondoljuk, hogy ez volt az első alkalom, hogy kutatók valaha is dokumentáltak vadon élő homoki macskát.” – mondta Grégory Breton, a Phantera France ügyvezető igazgatója.

Remélik, hogy a kihelyezett kameracsapdákkal nyomon követhetik a család életét, mert ezáltal teljesen új betekintést nyerhetnek a homoki macskák életébe.

Fotó: Grégory Breton

A homoki macskák élőhelye általában a sivatagos és félsivatagos területekre korlátozódik. Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában őshonos, de megtalálni őket saját környezetükben nagyon nehéz, ugyanis kiváló rejtőzködők, bundájuk beleolvad a környezetbe, puha tappancsaik pedig nem hagynak nyomot a homokon.

Alapvetően éjszaka aktívak, csak a hideg téli időszakban merészkednek elő nappal is vadászni, mivel semmilyen nyomot nem hagynak maguk után, a kutató csapat felfedezése fantasztikus siker.

Fotó: Grégory Breton
Fotó: Grégory Breton
Fotó: Grégory Breton
Fotó: Grégory Breton
Fotó: Grégory Breton

A homoki macskát a Természetvédelmi Világszövetség állománybecslése alapján, ami valamivel kevesebb, mint 50 000 egyed, a „mérsékelten veszélyeztetett” kategóriába sorolja. A faj jövője azon múlik, hogy sikerül-e megakadályozni az illegális orvvadászatot és ezzel segíteni egyedszámuk növekedését. Ha a védelmük mértéke nem változik, a homoki macska végveszélybe is kerülhet a közeljövőben.

Forrás: BoredPanda