Előkerült egy üzenet, amit egy postagalamb veszített el 110 éve

0
1 216 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Valószínűleg postagalamb veszítette el azt az 1910-ben írt katonai üzenetet, amelyet véletlenül találtak meg Franciaországban. A kapszulában most egy igen jó állapotban fennmaradt, kézírásos német nyelvű üzenetet találtak, melyet a góthoz hasonló betűkkel vetettek papírra, ezért nehéz volt megfejteni.

A 110 éves üzenetre egy sétáló pár bukkant rá a franciaországi Felső-Rajna megyei Ingersheim közelében. A kis alumíniumkapszulát rokonaik tanácsára a közeli Ligné múzeumának adták át. Az intézményt a Vogézek elzászi oldalán az első világháború idején 1915-ben vívott ütközet emlékére emelték.

A kapszulában egy igen jó állapotban fennmaradt, kézírásos német nyelvű üzenetet találtak, amelyet góthoz hasonló betűkkel vetettek papírra, ezért nehéz volt megfejteni – magyarázta Dominique Jardy, az intézmény kurátora, aki szerint annyira ritka kincs került a kezébe, amilyenhez negyven éve nem volt szerencséje. Jardy „egy német barátját” hívta segítségül az írás megfejtéséhez.

A LEVELET EGY POROSZ GYALOGOSEZRED EGY INGERSHEIMTŐL ÉSZAKRA ÁLLOMÁSOZÓ TISZTJE KÜLDTE EGY FELJEBBVALÓJÁNAK, AKI UGYANANNÁL AZ EGYSÉGNÉL SZOLGÁLT.

A szövegben Bischwihr és Ingersheim közötti műveletekről volt szó, Elzász akkor Németországhoz tartozott.

AZ ÜZENETNEK ÖSSZESEN NÉGY PÉLDÁNYÁT ADTÁK FEL NÉGY GALAMBBAL, EGYIKÜK AZ INDULÁS UTÁN NAGYON HAMAR EL IS HAGYHATTA A KÜLDEMÉNYT, AMIT VÉGÜL 2020-BAN TALÁLTAK MEG.

Az üzenet írásának dátumában kissé bizonytalanok voltak, mert az évszám utolsó számjegye nehezen volt olvasható, nem látszott jól, hogy 1910 vagy 1916. július 16-ai a keltezés. Jardy szerint 1910, mivel „lehetetlen, hogy 1916 legyen a dátum”.

A levelet a múzeumban állítják ki olyan körülmények között, hogy ne romolhasson az állapota.

Origo