Előkelő helyen áll a Fővárosi Állatkert az európai intézmények rangsorában

0
243 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Anthony Sheridan független állatkerti szakértő alapítványa Európa százharminc állatkertjét vizsgálta meg három, a látogatók száma szerinti csoportba osztva, negyven szempont alapján. A minősítési rangsor szerint az egymillió látogató fölötti kategóriában Bécs lett az első, az ezen a listán szereplő egyetlen magyar állatpark, a Fővárosi Állat- és Növénykert a 14. lett.

A negyven szempont alapján szelektáló listára már felkerülni is nagy dicsőség, ráadásul a különböző kategóriákban összesen több magyar intézmény, a budapesti mellett a veszprémi, a nyíregyházi és a szegedi állatkert is szerepel – mondta el Hanga Zoltán, kiemelve, hogy a Nyíregyházi Állatpark a 250 ezer és 500 ezer közötti látogatói kategóriában a dániai Aalborg és Odense állatkertjeivel együtt azonos pontszámmal az első helyen végzett.

A rangsor kialakításánál a zsűri figyelembe veszi többek között az állatkertek gyűjteményének méretét és minőségét, bemutatásának mikéntjét, a fajtamentő programokban való részvételt és azt, hogy az intézmény milyen mértékben vállal oktatási feladatokat. A 2016-ban fennállása 150. évfordulóját ünneplő Fővárosi Állat- és Növénykert hamarosan idei egymilliomodik látogatóját köszöntheti.

“Ez az egyetlen olyan hely Magyarországon, ahol ez megtörténhet, hiszen ez az ország egyetlen egymillió feletti látogatottságú intézménye” – fejtette ki Hanga Zoltán.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Kovács Attila