Ellepték a birkák Madrid utcáit

0
303 megtekintés
Madrid, 2014. november 2. Több száz juh vonul a madridi városháza elõtt 2014. november 2-án, a spanyol pásztorok hagyományos legeltetési és terelési jogainak megõrzéséért rendezett tüntetésen. A juhászok szerint a terjeszkedõ városok és a modern állattartás módszerei egyre több területet vesznek el a hagyományos tartási formáktól Spanyolországban. (MTI/AP/Andres Kudacki)
Swing Szerelem Szulák

A vándorlegeltetés hagyományának megőrzéséért rendeztek felvonulást a spanyol fővárosban vasárnap, amelyen mintegy 1600 birka lepte el a madridi utcákat.

A Leonból érkezett merinói juhokból és kecskékből álló, kolompoló nyájat népviseletbe öltözött lovasok és hagyományőrző csoportok vezették fel.
A belváros legfőbb turista látványosságain, a Puerta del Solon, a Plaza de Cibelesen, a Puerta de Alcalán áthaladó menet útvonalát a rendőrség biztosította, azt helyenként szalagokkal, kordonnal kijelölve.


A felvonulást lelkesen fotózó, bámészkodó tömeg kísérte, a pásztoroknak leginkább velük akadt dolguk, ugyanis rengetegen próbálták megsimogatni az elhaladó állatokat.
A birkafelvonulást 25 éve rendezik meg minden ősszel Madridban azért, hogy felhívják a figyelmet a legeltetési útvonalak megőrzésére és karbantartására.
Spanyolországot több mint 125 ezer kilométer hosszan szelik át ezek az útvonalat, nem egyet közülük már több mint 600 éve használnak. Egy részükre azonban veszélyt jelent a városok terjeszkedése, többségük pedig folyamatos ellenőrzést és felújítást igényel.

Forrás:MTI