Ellenállhatatlan a pusztai macska!

0
5,295 megtekintés
A Szegedi Vadasparkba tavasszal érkezett pusztai macska pofijával egyszerűen nem lehet betelni! A házimacskánál nem sokkal nagyobb manul isteni arckifejezései és hatalmas szőrhegy jellege, szerintünk mindenkit levesz a lábáról.

A manul Közép-Ázsia pusztáin él, alacsonyabban fekvő területeken éppúgy, mint fennsíkokon – sajnos egyre fogyatkozó számban. A kutatók körülbelül 15 ezer egyedre becsülik a számát, vagyis nagyon alacsony egyedsűrűség jellemzi a hatalmas elterjedési területén. Miután számos veszély leselkedik rá, a nála termetesebb húsevő emlősök éppúgy, mint a nagyobb ragadozó madarak, a sűrű növényzetű területeket kedvelik, ahol el tudnak rejtőzni.

Bár alkata hasonló a házi macskáéhoz – tömege 3-5 kilogramm, testhossza 50-60 centiméter-, hosszú szőre, tömött bundája miatt jóval termetesebbnek tűnik. Szüksége is van a prémre, mert az élőhelyére jellemző a szélsőséges időjárás, a rendkívüli téli hideg és a forró nyár egyaránt, a sűrű, hosszú szőrű bundájával ezen nehéz körülményekhez alkalmazkodott.

A pusztai macska nem számít gyakori fajnak az állatkertben sem, Európában 34 állatkertben mindössze 106 manul él. Like!