Elképesztően cuki zebracsikó született a budapesti állatkertben

0
366 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A kis patás, október 11.-én látta meg a napvilágot, így most ő az állatkert legifjabb lakója.

Újabb kisállattal gyarapodott a Fővárosi Állat és Növénykert. Romy nevű zebrakanca ugyanis október 11-én, hétfőn egy életerős csikót hozott a világra. A jövevény kisfiúnak, szakszerűbben mondva csődörcsikónak, méncsikónak bizonyult. Az első napokat a közönség elől elzárt istálló nyugalmában töltötte, de szombatra már eljött az ideje annak is, hogy néhány órára a kifutóra is kimehessen. – természetesen az anyukájával együtt.

A tizenhárom esztendős Romy Hollandiai Észak-Brabant tartományban található kisváros, Hilvarenbeek mellett működő Beekse Bergen Szafariparkban született 2008 augusztusában, s onnan 2010 szeptemberében került Budapestre. Tapasztalt anyának mondható, hiszen első utódját még 2015-ben hozta világra. Méghozzá mindjárt január elején, így abban az esztendőben Romy csikója volt az év első újszülöttje. Az a csikó egyébként a Rozi nevet kapta, és később a Győri Állatkert lakója lett. De sok látogató emlékezhet még Rembára, Romy 2018-ban született csikójára is, aki felcseperedve a Gyöngyösi Állatkertbe került.

A korábbi csikók és a mostani jövevény apja egyaránt Zucchero, a tizenegy éves zebramén, aki 2010 júliusában született a franciaországi Peaugres Szafariparkban, és 2012 óta él Budapesten.
Ha alaposabban megfigyeljük a zebracsikót, egyből észre lehet venni, hogy a szőrzete sokkal „borzasabb”, mint a felnőtt állatoké. Más lófélékhez hasonlóan a zebrákra is jellemző, hogy az első vedlésig jellegzetes csikószőr borítja a testüket, amelyben a pehelyszőrök aránya sokkal magasabb a fedőszőrökhöz képest, mint a felnőtt állatoknál. Ez a fiatalok kezdetben még kissé tökéletlen hőszabályozása miatt hasznos.

Forrás: zoobudapest

Kiemelt kép: zoobudapest