Elkapták a Prágában meglógott zöld mambát

0
1 263 megtekintés
Zöld mamba - Fotó: flickr.com
Swing Szerelem Szulák
Sikerült befogni azt a zöld mambát, ami még kedden szökött meg gazdájától Prágában, írja a BBC. A kígyó megmarta a nőt, akihez riasztották a mentőket. Eszméletlen állapotban találták meg, azóta is mesterséges kómában tartják a kórházban, míg meg nem érkezik az ellenszérum. 

A mérgeskígyó után hajtóvadászat indult, mivel a szakemberek attól féltek, a hüllő valamelyik környékbeli házban fog menedéket keresni a hűvös idő elől. Mondanunk sem kell, hogy igen nagy pánikot keltett a szökés híre. A városban kiürítették a házat, ahol a nő lakott, és a környéken élőket is figyelmeztették a veszélyre. Egy közeli óvodában nem engedték ki a gyerekeket játszani az udvarra.

Zöld mamba – Fotó: Kingsnake.com

Hosszú, vékony testű kígyó, a testhossza 1,5-2 méter. Támaszték nélkül képes áthidalni a bokrok és fák ágai közötti nagyobb távolságokat is, miközben farkával egyensúlyoz. Mint minden mambának, a feje ennek a fajnak is hosszú és ovális, szeme nagy, kerek pupillájú, melynek segítségével a legkisebb mozgást is észreveszi. Nagy pikkelyeinek színe árnyalt, a sárgástól a kékeszöldig változik. Mérgük rendkívül erős, főként idegmérget tartalmaz. Pár csepp is okozhatja egy ember halálát, ha nem kap azonnal ellenszérumot.

Végül igen nagy meglepetésre, a kígyót 200 méterre a háztól egy közeli fán találták meg, pénteken.

A zöld mamba nagyon veszélyes, habár csak ritkán, elsősorban sarokba szorítva mar. Ellenszérum nélkül a mérge akár 30 perc alatt halált okozhat. A kígyó egyébként nem volt regisztrálva a hatóságoknál.