Elindult a saját tükörképüket támadó madarak időszaka

0
3 288 megtekintés
Tükörképét támadó kék cinege - Kép: theatlantic.com
Swing Szerelem Szulák
A költési szezon kezdetével beköszöntött az autókat, ablakokat “támadó” madarak időszaka is. A probléma egy kis energia ráfordítással kezelhető, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) többek között a tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolja, mind a madarak, mind az autók, ablakok védelme érdekében. 

A természetvédők szerdai közleménye szerint számos madárfajnál megfigyelhető jelenség, hogy a költési időszak kezdetekor a tükröződő felületeket – autók visszapillantóját, szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét – támadják, csipkedik, kopogtatják. Ennek következtében az állatok legyengülhetnek, megsérülhetnek.

A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet “tükörkép-szennyező” hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

Barázdabillegető az autón – “Ilyenkor a fészkelőhely “tulajdonosa” nem egy helyben üldögélve énekel, hanem a revírt körberepülve, rövidebb-hosszabb időre meg-megállva szó szerint körbeénekli a területét, amihez a magaslati pontok, például a parkoló autók különösen vonzó helyet kínálnak. Ha ez történetesen egy sötét színű, metálfényezésű jármű, melyben a madár megláthatja a saját tükörképét, vagy megpillantja magát az autó visszapillantó tükrében, ablaküvegében, akkor elkezdődhet az akár napokig, naponta több órán át tartó harc a saját tükörképével.” – Kép: Orbán Zoltán – MME

Ennek eredményeképpen az állatok ilyenkor lényegében saját tükörképükkel vívnak élet-halál harcot. Mivel a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az “ellenség” nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

A harc közben az állat nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetését is hanyagolhatja. A betörő üvegek pedig sérüléseket okozhatnak, a folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. Tehát közös érdekünk a probléma megoldása.

A probléma megelőzése érdekében a tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását, az üveg külső felülete elé zsinegből és nejlonzacskóból készíthető “rémzsinór” kifeszítését javasolják, ugyanakkor a szúnyogháló vagy bármilyen átlátszatlan anyaggal (függöny, papír), akár széles ragasztószalag-csíkkal is lehet csökkenteni vagy megakadályozni az üveg tükrözőképességét.

Ragasztócsík – Kép: Orbán Zoltán – MME
Rémzsinór – Kép: Orbán Zoltán – MME

De megoldást jelenthet az ablakokra belülre felragasztható – ez a legegyszerűbb is – a madarakat egy-egy üvegfelülettől jó eséllyel távol tartó ragadozómadár-ábrázolás is, amely akár az egyesület honlapjáról (www.mme.hu) is letölthető és kinyomtatható.

Rémszem ablakban – Kép: Orbán Zoltán – MME
Rémszem autón – előre helyezve rögtön kettős védelmet is nyújt – Kép: Orbán Zoltán – MME

Forrás: MTI, mme.hu