Éhező kutyák a kiállításon? Botrány az FCI körül

0
31 196 megtekintés
Fotó: Szabó Anna
Swing Szerelem Szulák
2017. június 23-án rendezték meg Szentpéterváron az agár klubkiállítást, melyen Oroszország legszebb kutyái vonultak fel gazdáik kíséretében. Az eseményt követően kirobbant botrányra az FCI elnöke is reagált.

Oroszország elsőszámú agaras eseményén a fajták legszebb egyedei képviseltették magukat, ám a nagyszabású showt követően napvilágra került fényképek láttán jóérzésű kutyabarátok tömegei bolydultak fel világszerte. Több felvétel is arra enged következtetni, hogy néhányukat közel sem megfelelő körülmények között tartják. A közösségi oldalon villámsebességgel terjedő bejegyzésben látható győztes Sloughi (arab agár) kórosan sovány, láthatóan alultáplált:

Az FCI (Fédération Cynologique Internationale, magyarul: Nemzetközi Kinológiai Szövetség) belgiumi székhellyel rendelkező nemzetközi ebtenyésztő egyesület. 92 taggal és szerződött partnerrel rendelkezik, az ő feladatuk a törzskönyvek kiállítása és a bírói tevékenységet végző személyek képzése. A szövetség célját alapszabályában az Általános Rendelkezések alatt található 2. pont írja le:

Az FCI céljai:

(1)    bátorítani és elősegíteni a fajtatiszta kutyák tenyésztését és alkalmazását, akiknek funkcionális egészsége és fizikai jellegzetességei megfelelnek a standardoknak, amelyeket minden érintett fajta számára meghatároztak, és amelyek képesek dolgozni, és a funkcióiknak megfelelni a fajtáik speciális jellemzőivel összhangban;

(2)    védeni a fajtatiszta kutyák alkalmazását, tartását és tenyésztését azokban az országokban, ahol az FCI-nek tagja vagy szerződéses partnere van; támogatni a kutyák non-profit cseréjét és a kinológiai információk áramlását a tagok között, valamint kiállítások, versenyek, vizsgák és egyéb tevékenységek rendezését kezdeményezni, mint sport rendezvények, mentési gyakorlatok, stb.

(3)    elősegíteni és támogatni világszerte a kutyázást.

A kiállításon díjazott csontsovány arab agár és egy egészséges arab agár képe
Fotó: Facebook/Geert Jan Wagemans

Így már kevésbé meglepően hangzik az FCI 10. fajtacsoport (Agarak) bírálására is felhatalmazott Robert Blümelosztrák FCI teljesítménybíró véleménye:

„Nem tudom, a képen a győztes Saluki szerepel-e, nem ismerem a tenyésztőjét, sem a felvezetőjét, de napok óta azon gondolkozom, vajon mi folyik Oroszországban? Hová tűntek a show-n résztvevő képviselők, az állatorvosok és a szakemberek? Hogyan lehetséges mindez, hogy a kutyákat díjazó bírók nem foglalnak állást az ügyben? (…) Egyszerűen nem találok erre szavakat. Csupán egy dolgot mondhatok: BOTRÁNY! Nem hiszem el, hogy egy kiállításon ilyen megtörténhet, méghozzá következmények nélkül.”

Heves felszólalások követték a képek megjelenését, július 6-án Rafael de Santiago, az FCI elnöke sajtóközleményben reagált a szervezetet és személyét érintő vádakra. Nyilatkozatából többek közt kiderül az is, hogy a kiállításon afgán, angol és orosz agarakat bírált, a képeken szereplő kutyafajtákat (arab és perzsa agár) nem ő bírálta és díjazta. A záróeseményen közös fotók készítéséhez kérték fel, ám a – hosszú napra és a fáradtságra hivatkozva – sajnálatos módon elkerülte a figyelmét az előtte felvonuló kutyák állapota. Mélységesen elszomorította, hogy mindez közfelháborodást váltott ki, felelősségre vonta a szervezőbizottságot és vizsgálatot indított az ügyben. Ígéretet tett arra is, hogy továbbra is minden erejével a kutyák jólétének megőrzése és támogatása mellett áll az FCI berkein belül, ahogy eddig is.

Az egyik győztes perzsa agár és egy egészséges, jól táplált perzsa agár
Fotó: Facebook/Geert Jan Wagemans

Közleménye alatt folyamatosan gyűlnek a hozzászólások. Egyesek véleménye szerint teljesen lényegtelen, hogy az elnök fáradt volt-e vagy sem, s az sem lehet mentség, mennyire nyúlt hosszúra a napja. Látnia kellett, milyen állapotban vannak az előtte felvonuló kutyák, hiszen több győztesnek személyesen is gratulált a szalagok átadásakor. A véleményüket nyíltan felvállaló állatbarátok elképzelhetetlennek tartják, hogy elsiklott a figyelme a nyilvánvaló felett.

Szavak és kifogások helyett tetteket várnak, s a szégyenteljesnek nevezett ügy okán egyesek egyenesen az elnök lemondását követelik. Az FCI keretein belül megrendezett kiállítások elsődlegesen az ő felelőssége alá tartoznak, s mint az állatok jólétének – azon belül is a kutyák jólétének – kiemelt jelentőséget tulajdonító szervezet képviselője, még nagyobb felelősség hárul rá.

A Norvég és a Dán Kennelklub, valamint az Egyesült Királyság Arab Agár Klubja hivatalos nyilatkozatban adott hangot aggodalmának. Az alultáplált agár és a mellette mosolygó FCI-elnök látványa sokkolóan hatott számukra is – érthetetlen, hogyan engedhették meg, hogy egy ilyen állapotban lévő kutya részt vegyen a versenyen? Tájékoztatták-e egyáltalán arról a tulajdonost/felvezetőt, hogy a kutya egészsége, fizikai és mentális jóléte a legfontosabb szempont, és csak utána következik a standard?

Az egyik győztes arab agár
Fotó: Szabó Anna

Állatbarátok és állatvédők világszerte várnak válaszokat kérdéseikre, egyúttal az ügyben érintett személyek felelősségét is taglalják, s konkrét lépéseket követelnek a hatóságok, az állatorvosi kamara és az FCI részéről is. A botrány tovább gyűrűzik, a történtek pedig nem maradhatnak következmények nélkül: a kiállítás szervezői, lebonyolítói, a jelenlévő személyzet, a szóban forgó kutyák tenyésztői/tulajdonosai, a felvezető handlerek és az őket díjazó bírók számonkérését is szorgalmazzák.

További fotók a kiállításrólgrishakova.com

Forrás: kutyabarathelyek.hu, Facebook, FCI