Éhezés fenyegeti a thaiföldi elefántokat a turizmus összeomlása miatt

0
354 megtekintés
Kép: Ethical elephant experience in Thailand, Chiang Mai - fingertiptravels.com
Swing Szerelem Szulák
Több mint ezer elefántot fenyeget az éhezés veszélye Thaiföldön, mivel a járványhelyzet miatt drasztikusan visszaesett a turistaforgalom az ázsiai országban. Mindeközben a napokban szárnyalt a hír, hogy öröm az ürömben, a munkanélkülivé vált elefántokat szabadon engedik, pontosabban egy részüket. 

A turisták távolmaradásából fakadó bevételkiesés miatt a gondozók jelentős részének problémát okoz, hogy élelmet biztosítson az ország 4 ezer fogságban élő elefántjának – írja a BBC hírportálja. Az ormányosok napjában akár 200 kilogrammnyi élelmet is elfogyasztanak.

Lek Chailert, a Save Elephant Foundation alapítója szerint azonnali anyagi támogatás nélkül az elefántok, amelyek egy része ráadásul vemhes is, vagy éhen halnak, vagy az utcákon fognak élelmet keresni.

Hozzátette, az is lehet, hogy néhányuk állatkertekhez kerül vagy vissza az illegális fakitermelésbe.

Az elefántok megfelelő etetése és egészségének megőrzése a legkedvezőbb körülmények között is kihívást jelent, Thaiföldön pedig épp száraz évszak van, ami jobban megnehezíteni a helyzetet.

Mindeközben épp a napokban írt róla az index, hogy a Chiang Mai melletti Maesa elefántparkban élő, turisták napi cipelésével fáradozó, végtelenül kihasznált elefántokat a látogatók hiányában boldogan szabadon engedték a parkban. A park vezetői ráadásul azt tervezik, hogy még ha vissza is térnek a turisták, akkor sem fogják munkára az elefántokat, inkább azért kérnek majd pénzt, hogy a látogatók a természetes környezetükben bóklászó állatokat nézegethessék.

MTI, Index